Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Het jaren 80 boek: tien roemruchte jaren in woord en beeld


Den Haag

Het jaren 80 boek wordt op vrijdag 29 mei besproken in oba live.

De jaren ’80 herinneren ons aan bezuinigingen, krakersrellen en protestmarsen. Deze week verschijnt  Het jaren 80 Boek. Politiek, memorabele nieuwsfeiten, sport, kunst en cultuur, het vorstenhuis, nieuwe uitvindingen:  448 pagina’s hoogte- en dieptepunten van een roemrucht decennium in woord en beeld. Een decennium dat door eighties feesten en televisiespecials weer volop in de belangstelling staat. Het jaren 80 boek is na Het jaren 40-, 50-, 60- en 70 boek, de vijfde uitgave in de serie van het Nationaal Archief.

Crisistijd

In de huidige, economisch moeilijkere tijden wordt nogal eens verwezen naar de jaren ’80. Ook toen verkeerde Nederland in een recessie, stagneerde de huizenverkoop en groeide het aantal werklozen tot ruim 600.000. Het jaren 80 boek begint met een proloog van columnist Stephan Sanders, die zijn studententijd beleefde in de crisistijd van begin jaren tachtig. Anno 2009, waarin een nieuwe, wereldomvattende economische crisis losgebarsten is, blikt hij terug op een periode waarin hij en zijn vrienden van de nood een leefstijl maakte. Koketterend met de ondergang. “Arte povera, dat was onze levenskunst.”

Roerige tijden

Het jaren 80 boek toont beelden van politiek oproer, de opkomst van punk, krakersrellen en heel veel spandoeken. Veel protest: tegen de kroning van Beatrix in 1980 (‘geen woning, geen kroning’), tegen bezuinigingen, tegen kernraketten en tegen kernenergie (na de ramp in Tsjernobyl in 1986). Krakersrellen in de grote steden, actiegroepen als Bluf en Onkruit zorgden voor een geladen sfeer. Die spanning was er ook internationaal, maar ontlaadde in 1989 met de val van de Muur.

Mooie momenten

Toch gebeurde er ook veel positiefs. In de tweede helft van de jaren tachtig herstelde de economie. De computer brak definitief door en de compact disc werd uitgevonden. De eerste reageerbuisbaby werd geboren. En 15 miljoen mensen juichten toen Nederland in 1988 Europees kampioen voetbal werd. De jaren tachtig herinneren ook aan de opkomst van hiphop, Bassie en Adriaan en de Dolly Dots. Kortom genoeg om met genoegen op terug te kijken.

Informatie

Het jaren 80 boek, Paul Brood, René Kok, Erik Somers, Stephan Sanders, uitgeverij Waanders, is te koop bij het Nationaal Archief en in de boekhandel.
Prijs: € 14,95
ISBN: 978 90 400 8579 6 

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in