Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Directeur Martin Berendse nu ook algemene rijksarchivaris


Den Haag

Op 11 mei 2009 is mr. Martin Berendse, sinds 2008 directeur van het Nationaal Archief, geïnstalleerd als algemene rijksarchivaris. De Directeur-Generaal Cultuur en Media van het ministerie van OCW, Judith van Kranendonk, installeerde Berendse in zijn nieuwe functie.

De algemene rijksarchivaris is hoofd van de rijksarchiefdienst en formeel ook de beheerder van de archieven die de dienst bewaart. Daarnaast assisteert en adviseert hij ambtelijk de minister van OCW in zijn taak als politiek verantwoordelijke voor het archiefwezen. Een van de meest omvangrijke taken is de vaststelling van selectielijsten van overheidsarchieven. In deze lijsten wordt beschreven wat van de overheidsstukken bewaard moet worden en wat vernietigd. Aan de vaststelling gaat een zorgvuldige inspraak- en overlegprocedure vooraf.
De algemene rijksarchivaris wordt ook vaak aangesproken om het belang van de informatiezoekende burger te dienen (de openbaarheid van archieven).

Berendse wordt de 14e algemene rijksarchivaris, want de functie werd al in 1802 ingesteld. Door de benoeming van Berendse komt een einde aan de waarneming van de functie door dr. Paul Brood. 

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in