Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

De Dalai Lama in Nederland


Den Haag

Premier Balkende zal de dalai lama niet ontvangen om China niet voor het hoofd te stoten. De dalai lama reist al meer dan vijftig jaar onvermoeibaar over de wereld om steun te vragen voor de Tibetaanse zaak.

Speelgoedtreinen en vulpennen voor de dalai lama

China maakt in 1950 een einde aan de zelfstandige positie van Tibet. Van juli 1954 tot juni 1955 bezoekt de dalai lama China voor vredesbesprekingen met Mao Zedong en andere Chinese leiders.  Volgens een stuk uit het archief van de minister-president uit het Nationaal Archief, proberen de Chinezen de dalai lama voor het communisme te winnen. Ze paaien hem met een luxueuze woning en bestellen zelfs ‘mechanisch speelgoed, (treinen e.d.)’ voor hem uit Engeland. Hij schijnt daar ‘verzot op te zijn net als op vulpennen.’ De besprekingen lopen op niets uit. De Chinezen slaan de Tibetaanse opstand van 1959 bruut neer en de dalai lama vlucht naar India.

Brieven van de dalai lama

In het archief van de minister-president bevinden zich ook twee brieven van de dalai lama uit de jaren zestig. Hij vraagt de Nederlandse regering hulp voor zijn arme en ongelukkige volk dat gebukt gaat onder de Chinese terreur. Ook verzoekt de dalai lama in beide brieven de Nederlandse regering een resolutie van de Verenigde Naties over de Tibetaanse zaak te steunen. De dalai lama schrijft dat hij China tevergeefs meermalen heeft opgeroepen tot een rechtvaardige en vredevolle regeling van het Tibetaanse probleem. Duizenden Tibetanen vluchtten naar het buitenland om te ontsnappen aan de dood en meedogenloze vervolging. De dalai lama smeekt de Nederlandse regering alles te doen om het Tibetaanse volk te helpen. Ook al zijn drie resoluties over Tibet aangenomen, het heeft niet mogen baten. De reizen van de dalai lama om steun te vragen voor de Tibetaanse zaak zijn helaas nog net zo hard nodig als vijftig jaar geleden.

2.03.01, Kabinet van de Minister-President (KMP), inv.nr. 2367, 3400

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in