Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Boekenweek van de dieren


Den Haag

Met het traditionele boekenbal is op 11 maart de 74e  Boekenweek van start gegaan. Het thema is dit jaar ‘TJIELP TJIELP - De literaire zoo’. Proza en poëzie over dieren worden speciaal uitgebracht, en oude titels worden opnieuw onder de aandacht gebracht. De liefde voor dieren is van alle tijden en niet alleen aan bekende auteurs voorbehouden natuurlijk. Zo bewaart het Nationaal Archief de bescheiden van dr. Ph. C. Visser (1882-1955), diplomaat en befaamd bergbeklimmer, in wiens leven dieren een grote rol speelden.

Karakorumexpedities

Visser werkte in diplomatieke dienst in zeer verschillende oorden als Stockholm, Calcutta, Ankara, Pretoria en Moskou. Maar beroemd werd hij door de expedities naar het Karakorumgebergte dat ten noorden van de Himalaya-keten ligt. Hij deed dat samen met zijn vrouw Jenny Visser-Hooft in de jaren twintig en begin dertig van de vorige eeuw. Vissers roem groeide door de voordrachten die hij hierover hield en de boeken die hij erover schreef.

Met wetenschappers en een hond

Als geoefend alpinist leidde hij deze tochten door onbekend gebied, vergezeld door wetenschappers die er onderzoek deden naar onder meer gletsjers, flora en fauna en de oorsprong van rivieren en zijrivieren in het gebied. En die het tot dan toe onbetreden terrein in kaart brachten. Viermaal onderneemt Visser deze reis. Maar niet alleen in gezelschap van wetenschappers en zijn vrouw. Ook Patiala, een Tibetaanse mastiff, reist de eerste keren mee door de bergen.

Patiala

De expedities worden breed verslagen in de vaderlandse media en zelfs in buitenlandse kranten. En omdat Visser enthousiast lezingen houdt over zijn barre tochten, is Patiala in zijn tijd een beroemde hond. Zoals blijkt uit de annalen, is het dier een geschenk van de maharadja van Patiala (India), dat Visser en zijn vrouw ontvangen wanneer zij daar verblijven. Patiala, vertegenwoordiger van het oudste hondenras dat volgens een van de krantenberichten ‘de Babylonische koningen terzijde stond bij de strijd en de leeuwenjacht’, hield tijdens de expedities trouw de wacht voor hun tent. Hij was overigens niet de enige viervoeter die de expedities vergezelde. Uit de bergen namen de Vissers ook de schapen Doemba en Piet mee. Zij gingen mee als voedsel, maar ‘zij waren zo aardig en hechtten zich zo snel aan ons, dat wij ze niet meer wilden missen,’ aldus Visser in een kinderfeuilleton over dieren in het Handelsblad.

Dierenverdriet

Maar de echte ster is toch Patiala. Dat de innige band tussen de hond en de stoere bergbedwingers aanspreekt, blijkt uit de enorme hoeveelheid krantenberichten in binnen- en buitenland over de dood van de trouwe viervoeter op 18 december 1933 in de haven van Medan.

Nationaal Archief

2.21.284 Collectie 558 Ph.C. Visser, 1902-1955 (1962)

Bekijk de dieren uit Artis in de Fotocollectie

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in