Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

‘New Amsterdam, The Island at the Center of the World’


Den Haag

Zaterdag 12 september openden minister van Buitenlandse Zaken, Verhagen en staatsecretaris van Europese Zaken Timmermans, in aanwezigheid van Prins Willem-Alexander en Prinses Máxima, de bijzondere expositie ‘New Amsterdam, The Island at the Center of the World’ in het South Street Seaport Museum in New York. Het Nationaal Archief presenteert in deze tentoonstelling de geschiedenis van de Nederlandse periode van het latere New York tussen 1609 en 1664.

Unieke documenten en kaarten

Tientallen originele documenten en kaarten bracht het Nationaal Archief naar New York. Met meer dan 60 eigen stukken en bruiklenen uit de Koninklijke Bibliotheek, Rijksmuseum en enkele andere Europese en Amerikaanse instellingen komt de vroegste historie van New York in New York zelf tot leven.

Bewijs

Het topstuk van de tentoonstelling in het South Street Seaport Museum is de Schaghenbrief. Deze brief, geschreven door Pieter Schaghen (1626) en gericht aan de Staten-Generaal is het belangrijkste overgebleven bewijs van de aankoop (het gebruiksrecht) van het eiland ‘Manhattes’ van de indianen voor goederen ter waarde van 60 gulden. Schaghen beschrijft de transactie met de indianen, vertelde hoe het met de Nieuw-Nederlanders ging en dat het schip honderden huiden en vellen van bevers, otters en lynx als handelswaar had meegebracht.

Nog meer te zien en te horen

De oude kaarten, brieven, boeken en documenten geven een prachtig beeld van de tijd van Nieuw-Amsterdam. Persoonlijke verhalen van 8 Nieuw-Amsterdammers uit de 17e eeuw zijn in de tentoonstelling te beluisteren en te bekijken en brengen Nieuw-Amsterdam en de kolonie Nieuw-Nederland tot leven. De expositie vertelt over de wereld van de 17e eeuw, het ontstaan van de kolonie, de conflicten die ontstonden en de bewoners van de kolonie die niet alleen uit Nederland afkomstig waren.

New Amsterdam. The Island at the Center of the World. The Exhibition.
13 september 2009 – 3 januari 2010
South Street Seaport Museum
12 Fulton Street, New York
www.southstreetseaportmuseum.org

Boek

Ter gelegenheid van de expositie is het boek New York- Nieuw-Amsterdam, De Nederlandse oorspong van Manhattan (auteur Martine Gosselink) uitgegeven.
ISBN nummer 978 90 468 06197. Verkoopprijs € 29,95. Het boek is te verkrijgen bij het Nationaal Archief en in de boekhandel.

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in