Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

'Was getekend'


Den Haag

Een liefdesbrief van Thorbecke, een pluk haar van Gerard Reve en een kerstgroet van Beatrix. Dit en meer is vanaf 8 februari te zien op de tijdelijke tentoonstelling ‘Was getekend’ bij de Verdieping van Nederland. De tentoonstelling toont een unieke selectie van handgeschreven teksten van onder andere staatslieden, schrijvers, kunstenaars en leden van het koningshuis in de vorm van handtekeningen onder verdragen, (liefdes)brieven, gedichten en tekeningen of opdrachten voorin een boek.

Sporen van helden en beroemdheden

Beroemde en beruchte helden uit de vaderlandse geschiedenis hebben hun sporen nagelaten in de collecties van het Nationaal Archief en de Koninklijke Bibliotheek. In handgeschreven brieven en kattenbelletjes van vaderlandse helden is te lezen hoe bijvoorbeeld Thorbecke zijn vrouw in een liefdesbrief uit 1848 “mijn zoet madonnaatje” noemt, hoe Jan Pieterszoon Coen in 1612 klaagt over slechte VOC-schepen of hoe Gerard Reve een brief aan zijn uitgeefster laat vergezellen met een haarlok. Ook enkele handgeschreven teksten van de Oranjes zijn in de tentoonstelling te zien, zoals de inhuldigingstoespraak die prinses Juliana in 1948 zelf schreef, voorzien van allerlei geheugensteuntjes en doorhalingen.

Historische sensatie

Het bekijken van een handtekening of handgeschreven tekst van een beroemde of beruchte Nederlander bezorgt velen een historische sensatie. Ook uw handtekening kan voor eeuwig worden bewaard. Zet uw handtekening op het daarvoor bestemde document bij De Verdieping van Nederland en word onderdeel van de rijke geschiedenis van Nederland.

Informatie

‘Was getekend’ Handschriften van beroemde en beruchte Nederlanders in de collectie van de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief.

8 februari t/m 25 mei 2008 in De Verdieping van Nederland.

De Verdieping van Nederland, de topstukkententoonstelling van De Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief, toont 1000 jaar Nederlandse geschiedenis, taal en cultuur aan de hand van topstukken uit beide instellingen.

Adres en openingstijden

De Verdieping van Nederland bevindt zich in het verbindingsgebied tussen de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief, vlak naast Den Haag CS en is zeven dagen per week gratis toegankelijk.

Meer informatie op:
www.deverdiepingvannederland.nl

Martin Berendse, directeur van het Nationaal Archief, vertelt over 'Was getekend' in RTL Boulevard 

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in