Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Troonswisselingen


Den Haag

De zesde september is een belangrijke datum voor het Nederlandse koningshuis. In 1898 wordt op die dag Koningin Wilhelmina ingehuldigd in de Nieuwe Kerk in Amsterdam en in 1948 valt deze eer haar dochter, Koningin Juliana, te beurt. Dat is inmiddels weer zestig jaar geleden.

Inhuldigingsfeesten

In verschillende archieven die bij het Nationaal Archief bewaard worden, zijn mooie getuigenissen van de feestelijkheden terug te vinden. De toenmalige minister van Buitenlandse Zaken, W.H. de Beaufort, bewaarde onder andere de menukaart van het negen gangen tellende diner op de dag van de inhuldiging. Het speciale spoorboekje met buitengewone maatregelen ter gelegenheid van de inhuldigingsfeesten is te vinden in het archief van de familie Lely. Gedurende drie dagen geldt een verbod op het vervoer van vrachtgoed, ‘ijlgoederen’, paarden, vee, rijtuigen en lijken. De feestgangers krijgen alle ruimte. De hele maand september is gevuld met diners, parades en partijen.

Een nieuwe koningin

In 1948 heeft Koningin Wilhelmina er vijftig jaar koningschap opzitten en draagt de scepter dan ook graag aan haar dochter, prinses Juliana over. Dubbel feest dus. Het jubileum en de troonswisseling worden gevierd met rijtoeren, voorstellingen, aubades, diners en vuurwerk. Tijdens de laatste Koninginnedag op 31 augustus wordt in het Olympisch stadion in Amsterdam het jubileumspel ‘In Neerlands Tuin’ van de massaregisseur Carel Briels opgevoerd.

Met nieuwe gewoontes

In het archief van minister-president Drees zijn uitnodigingen en menukaarten van verschillende diners rondom de troonswisseling bewaard. In 1948, zo vlak na de Tweede Wereldoorlog zijn de festiviteiten wat bescheidener en van kortere duur dan in 1898. Juliana zou een andere koers varen dan haar moeder. Dat blijkt ook uit een briefje uit Drees’ archief waarin Juliana duidelijk laat maken aan mevrouw Drees dat zij het erg op prijs zou stellen dat ‘de dames bij ontvangst of diner geen kniks of révérence zouden maken.’ Juliana vraagt mevrouw Drees dit aan haar ‘mede ministers vrouwen te willen zeggen.’ Het worden de jaren van de ‘gewone’ koningin.

Nationaal Archief

Archief familie Lely, 2.21.210, inv.nr. 51
Archief W.H. de Beaufort, 2.21.290, 266
Archief W. Drees, 2.21.286, inv.nrs. 814,815 

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in