Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Postume Yad Vashem-onderscheiding voor Casper en Elizabeth ten Boom


Den Haag

De familie Ten Boom verborg in de Tweede Wereldoorlog zeker tachtig onderduikers, onder wie vele joden. De destijds 84 jaar oude Casper ten Boom en zijn dochters Elisabeth (Betsie) en Corrie voelden vanuit hun christelijk geloof een sterke verbondenheid met het Jodendom. Corrie overleefde de oorlog en kreeg in 1967 de Yad Vashem-onderscheiding. Kortgeleden kregen haar zus Betsie en vader Casper de onderscheiding alsnog postuum toegekend.

Onderduikadres

Tijdens de oorlog bood de Haarlemse familie een veilige schuilplaats aan tientallen onderduikers. Het ging lange tijd goed totdat het noodlot toesloeg. Door verraad kwam de Duitse Sicherheitsdienst achter de illegale activiteiten van de familie Ten Boom en op 28 februari 1944 viel de SD, samen met Haarlemse politiemannen, het huis aan de Barteljorisstraat binnen. De onderduikers vluchtten naar de geheime schuilplaats in het huis en werden niet gevonden. De familie Ten Boom werd  samen met toevallig aanwezige bezoekers gearresteerd en overgebracht naar de Scheveningse strafgevangenis, in de volksmond het ‘Oranjehotel’ genoemd.

Casper ten Boom

Vader Casper was zeer verzwakt; na acht dagen werd hij uit zijn cel 401 gehaald en overgebracht naar een kliniek in Loosduinen, waar hij overleed. Hij is na de oorlog herbegraven op de Erebegraafplaats Loenen.

Betsie en Corrie

De gezusters ten Boom werden in het Oranjehotel door de Gestapo ondervraagd, maar niet mishandeld. Ze namen alle schuld op zich, waardoor de overige gearresteerden werden vrijgelaten. Op 6 juni 1944 werden Betsie en Corrie ten Boom overgebracht naar het concentratiekamp Vught. Vandaar werden ze begin september op transport gesteld naar het vrouwenconcentratiekamp Ravensbrück. In december 1944 is Betsie ten Boom daar aan algehele uitputting gestorven.
Corrie ten Boom overleefde de oorlog. Het huis in de Barteljorisstraat verkeert nog in originele staat en is nu een museum.

Doodenboeken van het Oranjehotel

Het Nationaal Archief bewaart een aantal Doodenboeken die de foto's en levensbeschrijvingen van circa 740 personen bevatten die in het Oranjehotel hebben vastgezeten en door toedoen van de Duitse bezetter zijn omgekomen.

In het derde Doodenboek zijn de gegevens van Casper en Betsie ten Boom te vinden. Veel informatie over het Oranjehotel en zijn gevangenen is ook te vinden op de educatieve website Gevangen in het Oranjehotel: Verzetsstrijders 1940-1945

Bronnen

Nationaal Archief, 2.19.136 Inventaris van de Collectie Doodenboeken 1940-1945 van de Stichting Oranjehotel, inv.nr. 3

Gevangen in het Oranjehotel: Verzetsstrijders 1940-1945

Meer over het Museum Corrie ten Boom huis: www.corrietenboom.nl 

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in