Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Nationaal Archief en Spaarnestad Photo starten samenwerking


Den Haag

Het Nationaal Archief en Spaarnestad Photo brengen hun fotocollecties samen in Den Haag en gaan een 'strategische alliantie' aan, waarbij het Nationaal Archief het beheer en de zorg voor de nieuwe collectie op zich neemt. Zo ontstaat een nationale topselectie van journalistiek-documentaire fotografie van ruim 14 miljoen beelden.

Week van het Nationaal Archief

Minister Plasterk presenteert als eerste gebruiker van de nieuwe collectie, tijdens de opening van De Week van het Nationaal Archief op zondag 28 september, de publicatie De Keuze van Plasterk met 50 foto’s uit beide collecties. Het boek markeert de eerste stap van samenwerking tussen het Nationaal Archief en Spaarnestad Photo.

Mooie fotocollecties

Beide instellingen bezitten omvangrijke fotocollecties die goed op elkaar aansluiten. Spaarnestad Photo heeft als grootste fotoarchief van Nederland een zeer grote algemene collectie met nationale en internationale onderwerpen. De collectie van Spaarnestad Photo toont over vele gebeurtenissen, waaronder de meest historische gebeurtenissen van de 20ste eeuw, een zeer representatief fotografisch beeld. Daarnaast beheert Spaarnestad Photo een groot aantal foto’s waarvan het copyright bij het Nationaal Archief berust.
Het Nationaal Archief heeft naast de verzameling van het persbureau Anefo prachtige specifieke collecties zoals die van de Arbeidsinspectie, de Rijksvoorlichtingsdienst, de KNVB en Rijkswaterstaat. Fotografie vormt een belangrijk nieuw aandachtspunt binnen het collectiebeleid van het Nationaal Archief.
Met de combinatie van de fotocollectie van het Nationaal Archief en Spaarnestad Photo ontstaat een ongekend compleet beeld van Nederland en de wereldgeschiedenis in de 20ste eeuw.

'Beelden voor de Toekomst'

Gestart wordt met een samenwerking binnen het digitaliseringsproject 'Beelden voor de Toekomst', waarin een kerncollectie van het Nederlandse audiovisuele erfgoed voor de toekomst toegankelijk wordt gemaakt voor een groot publiek. De selectie die het Nationaal Archief binnen het project 'Beelden voor de Toekomst' inbrengt, wordt met foto’s uit de Spaarnestad Photo collectie aangevuld. Daartoe geeft Spaarnestad Photo de te digitaliseren beelden in langdurig beheer van het Nationaal Archief.

Samenwerking

Niet alleen binnen het kader van Beelden voor de Toekomst wordt samengewerkt. Er wordt ook gekeken naar andere terreinen waarop de beide archieven elkaar kunnen versterken, zoals door het combineren van elkaars expertise. Andere vormen van samenwerking worden dan ook het komende jaar verder onderzocht.
Bepalend voor de samenwerking is dat de fotocollecties van beide instellingen een journalistiek en documentair karakter hebben en in hoge mate complementair zijn. Samenwerking levert een verbreding en verdieping van de collecties op.

Huisvesting

Om de fotocollectie van Nationaal Archief en Spaarnestad Photo voor een zo breed mogelijk publiek beschikbaar te maken wordt de collectie op termijn op één locatie in Den Haag gehuisvest. Hiermee wordt niet alleen de toegankelijkheid van de collectie zo groot mogelijk gemaakt maar ook gezorgd voor optimale bewaaromstandigheden.

Informatie over de fotocollecties:

Fotocollectie.nationaalarchief.nl en www.spaarnestadphoto.nl

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in