Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Wilhelmus 75 jaar


Den Haag

Het Wilhelmus vierde op 10 mei zijn 75e verjaardag als officieel Nederlands volkslied. Op die dag in 1932 besluit de ministerraad dat het ‘Wien Neerlands bloed’ van de dichter Tollens niet langer het officiële Nederlandse volkslied is. Het wordt vervangen door het al veel oudere ‘Wilhelmus’.

Wilhelmus

Het lied geldt als het oudste volkslied ter wereld. Het is geschreven tussen 1568 en 1572. Wie de auteur van het lied is, is niet met zekerheid te zeggen. Zowel Marnix van St. Aldegonde als Coornhert worden genoemd als auteurs. De melodie is nog ouder en zou afstammen van een Frans soldatenlied dat rond 1568 veel gezongen wordt. Het Wilhelmus is een geuzenlied en is bedoeld als ode aan Willem van Oranje. Het lied tekent de tweestrijd van Willem van Oranje, hij wil trouw zijn aan zowel de Spaanse koning als aan het Nederlandse volk.

Wien Neêrlands bloed

De voorganger van het Wilhelmus, ‘Wien Neêrlands Bloed’ van de dichter Tollens is het officiële volkslied tussen 1815 en 1932. Tollens wint met zijn gedicht de uitgeschreven wedstrijd voor een Nederlands volkslied voor het jonge Koninkrijk der Nederlanden. Het bestaande Wilhelmus vindt men niet geschikt omdat het te orangistisch is, het is het strijdlied van de Oranjepartij. Toch slaat het lied van Tollens niet aan en blijft het Wilhelmus gezongen worden als volkslied.

Ministerraad

Bij de inhuldiging van Koningin Wilhelmina in 1898 klinkt het Wilhelmus en niet het lied van Tollens. Haar voorkeur en het feit dat de verschillende volksliederen tot verwarring leiden in het buitenland zijn voor de ministerraad reden om in 1932 het Wilhelmus aan te wijzen als het officiële volkslied. Gelukkig maar, want de dichtregels van Tollens, Wien Neêrlands bloed in d' aders vloeit ,Van vreemde smetten vrij (…) passen ècht niet in onze multiculturele tijd.

Nationaal Archief

Notulen Ministerraad, toegang 2.02.05.02.
 

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in