Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

VOC-Opvarenden


Den Haag

Op 20 maart is het precies 405 jaar geleden dat de Verenigde Oost-Indische Compagnie het licht zag. Het project ‘Uitgevaren voor de Kamers; 700.000 mensen over zee’ wordt op die dag omgedoopt tot ‘VOC-Opvarenden’ en tegelijkertijd wordt de vernieuwde en uitgebreide website gelanceerd.

VOC-scheepssoldijboeken

Het belangrijkste doel van het meerjarenproject ‘VOC-Opvarenden’ is het beschikbaar stellen van de persoonsgegevens uit de VOC-scheepssoldijboeken van alle zes de kamers (Nederlandse vestigingen) van de VOC. Hiervoor is een database ontwikkeld die via internet te raadplegen is. De informatie is niet alleen interessant voor genealogen, ook geïnteresseerden in de VOC en wetenschappelijk onderzoekers vinden een schat aan gegevens in de database.

De website

De website opvarende VOC bevat een uitgebreidere inleiding en meer achtergrondinformatie over de persoonsgegevens van de honderdduizenden opvarenden die voor de VOC werkten. De bemanningen bestonden voor het grootste deel uit zeelieden en soldaten. Ook voeren er handwerklieden, predikanten, chirurgijns, (onder)kooplieden en anderen mee. De opvarenden vormden een uiterst internationaal gezelschap. Naast inwoners uit de Republiek monsterden niet alleen vele Duitsers aan, maar ook Denen, Polen, Zweden, Noren, Zuid-Nederlanders, Fransen, Italianen, Portugezen en Spanjaarden. Naast de persoonsgegevens zijn ook de namen van de schepen en de verschillende kamers in de database terug te vinden.

Uitbreiding zoekmogelijkheden

De database is daarmee een rijke bron voor internationaal genealogisch onderzoek en is ook een belangrijk hulpmiddel voor historisch-demografisch en sociaaleconomisch onderzoek.
De vernieuwde website biedt meer zoekmogelijkheden. Er kan nu gezocht worden op groepen functies, einde dienstverband en op begunstigden maandbrief (document waarin de VOC beloofde drie maanden loon per jaar aan echtgenote, kinderen of ouders uit te betalen). Ook kunnen nu gegevens gedownload worden. De scheepssoldijboeken van vijf van de zes kamers zijn inmiddels ingevoerd. Met de invoer van de omvangrijke bestanden van de grootste kamer, Amsterdam, is in 2006 begonnen. In 2012 zal de database compleet zijn.

adres
opvarende VOC

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in