Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Top 2000 Verhalenarchief groot succes


Den Haag

Door de rijke oogst aan inzendingen is het doel van de door Radio 2 en het Nationaal Archief georganiseerde verhalenwedstrijd meer dan bereikt. In het radioprogramma Goudmijn van zaterdag 13 januari werden maar liefst 605 verhalen uit het Top 2000 Verhalenarchief officieel aan het Nationaal Archief overgedragen. De tien beste ingezonden verhalen werden in het programma voorgelezen.

Top 2000

De Top 2000 van Radio 2 is hèt muzikale evenement van het jaar. Miljoenen mensen luisteren naar de zesdaagse uitzendingen van de beste 2000 platen aller tijden. Veel luisteraars reageerden de afgelopen jaren met een verhaal waarin ze hun persoonlijke herinneringen verwoordden die een bepaalde plaat bij hen opriep. Die massale behoefte van Nederlanders om hun herinneringen met elkaar te delen, en de discussie tussen luisteraars die hieruit volgde, brachten het Nationaal Archief en Radio 2 op het idee om een historisch verhalenarchief te starten.

Verhalenwedstrijd

Radio 2 en Nationaal Archief riepen iedereen op een persoonlijk verhaal in te sturen dat verbonden moest zijn aan een plaat uit keuzelijst van de Top 2000. Tot 31 december kon men via de website van Radio 2 een verhaal inzenden. De jury bestond uit Radio 2-presentator Frits Spits (voorzitter), schrijver Kluun, muzikant/schrijver Ernst Jansz en hoogleraar Media en Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam Prof. Dr. José van Dijck.
Alle ingestuurde verhalen, die voldoen aan vastgestelde criteria, staan op de website www.radio2.nl

Kwaliteit

“De kwaliteit van de verhalen heeft me overrompeld,” zegt juryvoorzitter Frits Spits. “Sommige schrijvers hebben een prachtig tijdsbeeld geschetst, anderen hielden het meer persoonlijk. Maar in alle gevallen werden ze geïnspireerd door de platen die in de Top 2000 staan. Het is prachtig dat muziek dat kan doen.”

Mooie tijdsdocumenten

Het Nationaal Archief beschouwt deze herinneringen als zeer waardevolle bijdragen aan de nationale geschiedenis en zal ze dan ook voor altijd bewaren. Bij elkaar geven deze ‘tijdsdocumenten’ een gevarieerd beeld van de afgelopen decennia.

Link

www.radio2.nl 

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in