Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Tentoonstelling ‘Land in Zicht!’ groot succes


Den Haag

Vingboons in de Kunsthal

Van 27 januari tot en met 15 april presenteerden het Nationaal Archief en de Kunsthal Rotterdam de tentoonstelling ‘Land in Zicht’, Vingboons tekent de wereld van de 17e eeuw, met werk van de kaartenmaker Johannes Vingboons (1616/17-1670). De aquarellen waren vanwege hun kwetsbaarheid niet eerder tentoongesteld en worden waarschijnlijk nooit meer getoond. De tentoonstelling trok veel publiek: bijna 60.000 bezoekers bekeken de tachtig kleurrijke aquarellen van de handelswereld van de 17e eeuw. Het Nationaal Archief is verheugd over de grote publieke belangstelling voor deze archiefschatten. Een van de belangrijkste doelstellingen van het Nationaal Archief is het zichtbaar maken van de collectie. Met deze succesvolle tentoonstelling blijkt het publiek zich te kunnen vinden in deze ambitie.

Exotische gebieden

Johannes Vingboons maakte zijn aquarellen rond 1665 op basis van honderden tekeningen die schippers, stuurlui en kooplui van hun reizen meenamen in opdracht van de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) en de West-Indische compagnie (WIC). Vingboons zag de hele wereld aan zich voorbij trekken, zonder zijn Amsterdamse atelier te verlaten. Zijn oeuvre laat stadsgezichten, plattegronden, kustprofielen en zeekaarten zien van exotische gebieden, die voor de Nederlandse handelspositie belangrijk waren.

Den Haag, Florence en Rome

Het Nationaal Archief bewaart ruim honderd werken van Vingboons. Speciaal voor deze tentoonstelling was een selectie van de zestig mooiste kaarten uit deze collectie gemaakt. Daarnaast waren er diverse internationale bruiklenen te zien. Uit de bibliotheek van de De Medici in Florence kwamen vijftien unieke aquarellen naar de Kunsthal. Deze werken sierden voorheen de muren van Villa Castello van de beroemde familie De Medici. Ook toonde de presentatie drie ingebonden Vingboonsatlassen uit het Vaticaan, die de pauselijke bibliotheek nooit eerder verlieten.

Boek

Bij de tentoonstelling verscheen een gelijknamige publicatie over Johannes Vingboons bij uitgeverij Waanders, ISBN 10: 9040082928 / ISBN 13: 9789040082924, prijs € 22,50.
Voor wie de tentoonstelling gemist heeft of nog wil nagenieten: in de Kaartencollectie zijn veel van de aquarellen van Vingboons te bewonderen.

Nieuwe publiekstentoonstelling in 2008

Het Nationaal Archief zet de ingeslagen weg van publieksbeleid ook de komende jaren voort. In het najaar van 2008 is een expositie te verwachten over uitvindingen waarbij het Nationaal Archief opnieuw schatten aan het Nederlands publiek kan laten zien. 

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in