Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Nieuw Nationaal Archief Magazine: 'Not to Dutch'


Den Haag

Na vier jaar diplomatieke en militaire strijd om Nederlands-Indië, droeg Nederland in 1949 de soevereiniteit over aan de nieuwe Repoeblik Indonesia. Het hoofdartikel ‘Afscheid van Indië’ vertelt over de zoektocht naar buitenlandse bronnen over de dekolonisatie van Nederlands-Indië. Het is te verwachten dat het opgespoorde bronnenmateriaal nieuw licht zal werpen op een aantal kwesties zoals de gecompliceerde verhouding tussen de landen die in de jaren veertig betrokken waren bij de dekolonisatie van Nederlands-Indië. Het einddoel van deze zoektocht is het publiceren van een digitale onderzoeksgids die de buitenlandse collectie raadpleegbaar maakt op de website van het Nationaal Archief.

Verder in dit nummer

Hirschfeld

In ‘Publicatie’ aandacht voor het boek Hans Max Hirschfeld. Man van het grote geld van Meindert Fennema. Hij beschrijft de pragmatische loopbaan van de joodse Hans Max Hirschfeld. Hij was de enige secretaris-generaal die tot het einde van de oorlog op zijn post bleef. Na de oorlog zette hij zijn ambtelijke carrière gewoon voort, iets wat hem op felle verwijten kwam te staan. Wie was deze principiële opportunist?

Monument op papier voor Indische Armeniërs

In onderzoek een interview met de bijna 86-jarige Armèn Joseph die onderzoek doet naar de geschiedenis van de Armeniërs in het voormalige Nederlands-Indië. Hij bracht een collectie bij elkaar die iedereen, die zich wil verdiepen in de Armeense gemeenschap van Indië bij het Nationaal Archief, kan raadplegen.

Achtergrond: Vraatzuchtige letters en lijnen

Naast bewaarder van Nederlands cultureel erfgoed is het Nationaal Archief ook kenniscentrum voor archieven in binnen- en buitenland. In dit artikel wordt de taaie strijd met de ijzergallusinkt beschreven. De bestanddelen van de inkt vreten langzaam door het papier heen. Dankzij gezamenlijke inspanningen lijkt het mogelijk de inktvraat een halt toe te roepen. 

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in