Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Nieuw Nationaal Archief Magazine: De jaren '70


Den Haag

Het hoofdartikel van dit Nationaal Archief Magazine gaat over de jaren ’70. Uit het net verschenen Jaren 70 Boek van het Nationaal Archief en de tentoonstelling Wauw! Nederland in de jaren ’70 in het Noord-Brabants museum blijkt dat de seventies meer waren dan een tijdperk van extravagante mode en heftige muziek. Het waren jaren van belangrijke maatschappelijke veranderingen en heftige tegenstellingen in de politiek.

Ketter in de Europese leer

In ‘Publicatie’ aandacht voor Ernst van der Beugel, PvdA-staatssecretaris voor Europese Zaken in de jaren vijftig. Het privéarchief van Ernst van der Beugel is een van de honderden particuliere archieven die het Nationaal Archief bewaart. Vooral het dagboek dat hij bijhield in zijn politieke jaren is een rijke bron voor onderzoek naar de mens achter de functionaris die eigenlijk meer Atlantisch dan Europees georiënteerd was.

Een Hollandse rechter in Japan

In ‘Onderzoek’ vertelt researcher Geert van Bremen over de Japanse fascinatie voor de Nederlandse rechter in het Tokio-tribunaal prof. mr. B.V.A. Röling. Het Tokio-tribunaal opgericht in 1946, oordeelde over 28 Japanse oorlogsmisdadigers. Lees waarom de Japanse publieke omroep onderzoek laat doen in Nederlandse en Indiase archieven.

Achtergrond: Op ontdekkingsreis naar de Oostzee

De handel op de Oostzee heeft talloze archiefstukken achtergelaten in landen rond de Oostzee, maar ook in Nederland. Met het Baltic Connections- project (een samenwerking tussen de Oostzeelanden en Nederland), is er nu voor het eerst een overzicht van een groot deel van de bronnen en kunnen onderzoekers aan de slag om informatie te verzamelen over dit vergeten deel van onze geschiedenis. In dit artikel leest u hoe deze bijzondere archiefgids tot stand kwam.

Waar te krijgen

Het Nationaal Archief Magazine is te krijgen bij het Nationaal Archief, de regionaal historische centra, grote stedelijke archieven en een groot aantal culturele en historische instellingen waaronder vele Haagse musea.

Vrienden van het Nationaal Archief krijgen het magazine 4x per jaar thuis. Meer informatie in de rubriek Magazine

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in