Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Nieuw kabinet op het bordes


Den Haag

Donderdag 22 februari zal de geschiedenis ingaan als de start van het kabinet-Balkenende IV. Na de beëdiging van de nieuwe bewindslieden gaat de regering op de foto. Het lijkt een oude traditie maar pas sinds 1971 is dit bordesplaatje met de Koningin een goed gebruik.

1971

Het kabinet Biesheuvel is het eerste kabinet dat samen met de Koningin poseert. Nog wat onwennig, vrij ver uit elkaar, staan ze op 6 juli 1971 in donker pak op de trappen. Eigenlijk is ‘kabinet’ niet het juiste woord. Het kabinet bestaat uit ministers en staatssecretarissen en het is de regering, bestaande uit de ministers en de Koningin, die vereeuwigd wordt.

Meer foto’s

In de beeldbank van het Nationaal Archief zijn heel veel foto’s van kabinetten en ministers terug te vinden. De eerste foto’s van bewindslieden in een publiek optreden, laten ze in vol ornaat zien, met steek en uniform. De steek wordt later vervangen door de hoge hoed, het uniform door een jacquet. Het eerste kabinet van net na de oorlog, het kabinet Schermerhorn, presenteert zich op 24 juni 1945 in sober pak. De volgende kabinetten zien we weer in jacquet. Kabinet Biesheuvel gaat met zijn tijd mee en kiest na enige discussie in de ministerraad voor een donker pak. En dat is zo gebleven al zien we met de komst van vrouwen in de regering wat meer variatie ontstaan.

Vrouwen

Als we kijken naar de samenstelling van de verschillende regeringen is de Koningin aanvankelijk een van de weinige vrouwen in het gezelschap. Kabinet Balkenende IV zet de stijgende lijn van het aantal vrouwelijke bewindslieden voort. Van de zestien ministers zijn er vijf vrouw en van de elf staatssecretarissen zijn dat er zes. Geen enkel kabinet heeft eerder zoveel vrouwen in zijn gelederen gehad.
Maar een ding is zeker: wat de samenstelling ook is, hoe een nieuwe regering ook poseert of wat ze ook aantrekken, het is niet van invloed op het succes van een kabinet.

Fotocollectie

Bekijk de foto's van de kabinetten in de Fotocollectie

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u een menselijke bezoeker bent en om geautomatiseerde spam te voorkomen.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in