Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Nationaal Archief op tv


Den Haag

NSB-vrouwen

De actualiteitenrubriek Netwerk van de EO zendt komende donderdag, 9 augustus, een item uit over NSB-vrouwen en hun behandeling na de oorlog. Voor deze uitzending is onder andere gefilmd bij het Nationaal Archief. Medewerkers van het Nationaal Archief hebben onderzoek gedaan naar de strafdossiers van één van de vrouwen: mevrouw Vlug. Netwerk filmde de dochter van mevrouw Vlug, terwijl zij het CABR-dossier van haar moeder inziet. De moeder is na de oorlog naar een kamp afgevoerd en zat daar bijna een jaar in gruwelijke omstandigheden gevangen. De confrontatie met brieven en documenten is emotioneel.

Aanleiding voor de uitzending is het pas verschenen boek van NIOD-onderzoekster Zonneke Matthée 'Voor volk en vaderland' over de NSB-vrouwen.

Uitzending: Netwerk, donderdag 9 augustus om 20.30 uur op Nederland 2

Willem Drees

EénVandaag maakte een item over Willem Drees met Jelle Gaemers - medewerker van het Nationaal Archief en Drees-deskundige - dat ook op donderdag 9 augustus wordt uitgezonden. Drees is één van de Hollandse helden in de tentoonstelling HELD vanaf vrijdag te zien in de Nieuwe Kerk. Voor die tentoonstelling zijn vele stukken uitgeleend uit de collectie van het Nationaal Archief, zoals dankbrieven van ouderen voor de AOW. Te zien zijn opnames in de Nieuwe Kerk en in het Willem Drees Huis in Amsterdam.

Uitzending: EénVandaag, donderdag 9 augustus vanaf 18.15 uur op Nederland 1

Meer informatie

Over de behandeling van NSB'ers na de oorlog en het CABR-archief vindt u meer informatie in De Oorlogsgids op deze website en daar specifiek in de vragen 16 tot en met 20.

In het voorlaatste nummer van het Nationaal Archief Magazine (2007/1) was het hoofdartikel gewijd aan Willem Drees.

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in