Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

'Land in Zicht!' Vingboons tekent de wereld van de 17e eeuw


Den Haag

Vanaf 27 januari 2007 presenteert het Nationaal Archief samen met de Kunsthal Rotterdam de tentoonstelling 'Land in Zicht!' Vingboons tekent de wereld van de 17e eeuw, met werk van de kaartenmaker Johannes Vingboons (1616/17-1670). Ruim tachtig kleurrijke aquarellen openen de handelswereld van de 17e eeuw. Van Ghana tot Sri Lanka en van Havana tot Kaapstad. Vanwege hun kwetsbaarheid zijn de aquarellen, op een enkele na, niet eerder tentoongesteld en zullen ze in deze omvang zeer waarschijnlijk nooit meer worden getoond.

Bekijk de kaarten van Vingboons in de Kaartencollectie.

Exotische gebieden

Johannes Vingboons maakte zijn aquarellen rond 1665 op basis van honderden tekeningen die schippers, stuurlui en kooplui van hun reizen meenamen in opdracht van de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) en de West-Indische compagnie (WIC). Vingboons zag de hele wereld aan zich voorbij trekken, zonder zijn Amsterdamse atelier te verlaten. Zijn oeuvre laat stadsgezichten, plattegronden, kustprofielen en zeekaarten zien van exotische gebieden, die voor de Nederlandse handelspositie belangrijk waren.

Den Haag, Florence en Rome

Het Nationaal Archief bewaart ruim honderd werken van Vingboons. Speciaal voor deze tentoonstelling is een selectie van de zestig mooiste kaarten uit deze collectie gemaakt. Daarnaast zijn er diverse internationale bruiklenen te zien. Uit de bibliotheek van de De Medici in Florence komen vijftien unieke aquarellen naar de Kunsthal. Deze werken sierden voorheen de muren van Villa Castello van de beroemde familie De Medici. Ook toont de presentatie drie ingebonden Vingboonsatlassen uit het Vaticaan, die de pauselijke bibliotheek nooit eerder verlieten.

World Press Photo

In samenwerking met World Press Photo zijn tien internationale persfotografen gevraagd om de steden die Vingboons tekende, te fotograferen met de blik van nu. Zo wordt Guangzhou (Kanton) in woord en beeld gevangen door de World Press Photo winnaar (2005) Michael Wolf en New York weergegeven door Gillian Laub. Steden zoals Melaka, Havana en Acapulco zijn opnieuw vastgelegd door fotografen afkomstig of woonachtig in het betreffende land. De confrontatie van werken van de zeventiende-eeuwse kaartenmaker met de foto’s uit het heden leidt tot verrassende overeenkomsten en verschillen. Zo is het zicht op Kaapstad vanuit zee nog net zo karakteristiek als vroeger. Maar andere foto’s tonen nu hoge flatgebouwen waar ooit een molen of galg het blikveld bepaalde.

Informatie

Bij de tentoonstelling verschijnt een gelijknamig boek over Johannes Vingboons bij uitgeverij Waanders, ISBN 10: 9040082928 / ISBN 13: 9789040082924, prijs € 22,50.

Informatie over openingstijden: www.kunsthal.nl

Op donderdag 1 februari 2007 is er een speciale avondopenstelling van de tentoonstelling met lezing.

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in