Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Lancering website Geschiedenis van Zuid-Holland


Den Haag

Op donderdag 21 juni 2007, om 15.00 uur, wordt in Delft de website www.geschiedenisvanzuidholland.nl gelanceerd, het resultaat van een samenwerkingsverband van het Nationaal Archief, de Kring van Zuid-Hollandse Archivarissen en het Erfgoedhuis Zuid-Holland. De openingshandeling wordt verricht door Jan Franssen, Commissaris van de Koningin in Zuid-Holland.

Zoeken….in de Zuid-Hollandse archieven

De website brengt de geschiedenis van Zuid-Holland en de daarmee verbonden archiefcollecties onder de aandacht van een breed publiek. Op www.geschiedenisvanzuidholland.nl zijn historische verhalen te vinden, die door bijzondere archiefstukken tot leven worden gebracht. Een integrale zoekfunctie maakt het mogelijk in de online collecties van een groot aantal deelnemende archieven te zoeken.

Verhalen over historische onderwerpen, thema’s en alle Zuid-Hollandse gemeenten

Bezoekers van de site kunnen de geschiedenis van Zuid-Holland ontdekken aan de hand van een groot aantal verhalen. Over Romeinenen Germanen, monniken en ridders, de VOC en de Reformatie, maar ook over turfwinning, de opkomst van de radio en sport. Ook komen alle meer dan tachtig Zuid-Hollandse gemeenten aan bod, van Alblasserdam tot aan Zwijndrecht.

Bijzondere archiefstukken

Al deze verhalen worden geïllustreerd door bijzondere archiefstukken. Deze zijn afkomstig uit het Nationaal Archief en uit een groot aantal Zuid-Hollandse archieven en vaak speciaal voor de website gedigitaliseerd. Het gaat om bijzonder gevarieerd materiaal. Zo zitten er (pagina’s van) middeleeuwse manuscripten bij, maar ook het reglement van een vluchtelingenkamp in Gouda, dat in 1914 geopend werd voor Belgische vluchtelingen. Andere voorbeelden zijn het notitieboekje dat Johan de Witt bij zich droeg toen hij in 1672 vermoord werd en een lijst met overlevenden van de schipbreuk van VOC schip “De Zoetigheid” uit 1722.

Kaartencollecties gedigitaliseerd

Speciaal voor de website is in het Nationaal Archief het Zuid-Hollandse kaartmateriaal - meer dan 2800 kaarten - uit de collecties Hingman en Ernsting digitaal gefotografeerd. In beide collecties gaat het voornamelijk om gedrukte kaarten, maar er zijn ook prachtige manuscripten bij. De kaarten geven een goed beeld van het veranderende landschap vanaf de 16de eeuw tot en met de 19de eeuw en zijn voor de kaartenliefhebber een bron van informatie en genoegen. In digitale vorm is de collectie nu voor iedereen toegankelijk.

Digitale collecties Zuid-Hollandse archieven doorzoekbaar

Een belangrijk doel van de website is de digitale toegankelijkheid van de Collectie Zuid-Holland te verbeteren. Om dit te realiseren is eenintegrale zoekmachine ontwikkeld waarmee met één druk op de knop de digitale collecties van een groot aantal deelnemende archieven doorzocht kunnen worden. Dit biedt grote voordelen bij het verrichten van historisch onderzoek.

Webadres

Bezoek www.geschiedenisvanzuidholland.nl 

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in