Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Istanbul


Den Haag

Het Nationaal Archief leent regelmatig stukken aan musea in binnen- en buitenland uit. Ook op de expositie “Istanbul” in de Nieuwe Kerk zijn documenten, afkomstig uit het Nationaal Archief, te zien. In de tentoonstelling staat de stad Istanbul als kruispunt van wereldbeschavingen en bakermat van cultuur centraal.

Ottomaanse Rijk

In 1453 veroverden de Osmanen Constantinopel, de hoofdstad van het Byzantijnse Rijk. Het nieuwe Istanbul werd de hoofdstad van het immense Ottomaanse Rijk dat zich uitstrekte over het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Oost-Europa. Istanbul was bijna 500 jaar de residentie van de Ottomaanse sultans die de stad verrijkten met de meest prachtige paleizen, moskeeën en verzamelingen van tapijten, sieraden, keramiek, kalligrafieën, tulbanden en religieuze relikwieën.

Tugra’s

De schoonheid van de Ottomaanse cultuur komt ook tot uitdrukking in de ratificaties van verdragen, brieven, decreten en afbeeldingen afkomstig uit het Nationaal Archief en op de tentoonstelling te zien. Opvallend zijn de prachtige handschriften en de traditionele tugra’s of monogrammen van de sultans waarmee documenten ondertekend werden.

Nederlandse vertegenwoordiging

De formele diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Turkije dateren van 1612, toen de Osmaanse sultan voor het eerst een charter met handelsprivileges aan de Nederlanders gaf. In dat jaar vertrok de eerste gezant, Cornelis Haga, naar Istanbul waar hij zijn intrek nam in het Palais de Hollande, dat tot op de dag van vandaag gebruikt wordt door het Nederlandse Consulaat-Generaal. Bij zijn afscheid in 1638 ontving hij een uiting van lof van de Ottomaanse sultan. De kaarten en prenten, eveneens afkomstig uit het Nationaal Archief, geven een goede weergave van het Istanbul van de 18e eeuw.

Informatie

De tentoonstelling “Istanbul”in de Nieuwe Kerk in Amsterdam is te zien vanaf 16 december 2006 tot en met 15 april 2007. 

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in