Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Grote Atlas van de VOC: Java en Madoera


Den Haag

Het net verschenen tweede deel van de Grote Atlas van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) biedt een nooit eerder getoond overzicht van het enorme bestand aan prachtige manuscriptkaarten, plattegronden, tekeningen en schilderijen van Java, hoofdeiland van de Indische archipel, en Madoera. Ook dit deel van de Grote Atlas der VOC slaagt erin de rijke nalatenschap aan kaarten voor een groot publiek toegankelijk te maken.

Unieke kaarten

Honderden Nederlandse en Europese landmeters, kaarttekenaars, zeevaarders, militair ingenieurs en kunstenaars uit de VOC-tijd en de eerste jaren daarna tot ongeveer 1820 hebben hun sporen nagelaten. Die zijn nu gebundeld in het eerste regionale deel van de zevendelige Grote Atlas van de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Bijzonder is dat er veel materiaal in zit dat afkomstig is van het Nationaal Archief van Indonesië. Tal van unieke, in Nederland onbekende stukken, zijn nu voor het eerst gepubliceerd. Daarnaast is een aanzienlijk deel van de afgebeelde kaarten afkomstig uit het Nationaal Archief dat een enorme collectie VOC-kaarten bezit.

Ontdek Java

Bijzonder zijn de exploratiekaarten die gemaakt zijn tijdens verschillende expedities naar de destijds onbekende delen van Java in de jaren 1677-1721. Op detailkaarten en plattegronden zijn gewesten, steden, dorpen, forten en andere gebouwen weergegeven. Meestal zijn die kaarten voorzien van een uitvoerige beschrijving en legenda. Vaak gaat het dan om militaire kaarten. Zo bevat de Atlas gedetailleerde beschrijvingen van de complete stadsomwalling van Batavia met bijna alle 30 bastions en poorten van het Kasteel en de buitenforten.

Schilderingen en tekeningen

Tenslotte zijn in de atlas een groot aantal originele handgetekende of handgeschilderde aanzichten van onder meer landschappen, steden, forten en landhuizen op Java en Madoera ten tijde van de VOC, te vinden. De tekeningen en aquarellen van de kunstenaars Johannes Rach en Hendrik Jacob Wardenaar nemen daarbij een zeer speciale plaats in.

Informatie

Grote Atlas van de Verenigde Oost-Indische Compagnie/Comprehensive Atlas of the Dutch United East India Company - Deel II/Volume II: Java en Madoera/Java and Madura, G.J. Knaap e.a. Uitgeverij Asia Maior i.s.m. Nationaal Archief, Koninklijk Aardrijkskundig Genootschap en Explokart/Universiteit Utrecht: eenmalige uitgave 2007 ISBN 978-90-74861-27-4

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in