Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Genlias: 47.000 akten Antillen en Aruba erbij


Den Haag

De populaire landelijke database voor stamboomonderzoek, Genlias (red. opgevolgd door WieWasWie), is uitgebreid met 47.000 akten van de burgerlijke stand van de Antillen uit de jaren 1828-1950. Dat is vijftig procent van alle gegevens: de akten van Curaçao ontbreken nog maar worden later toegevoegd. Dat is goed nieuws voor de Antilliaanse bevolking en voor Nederlanders met een Antilliaanse voorouder. Zij kunnen nu ook thuis achter de computer hun voorouders opsporen.

Genlias: razend populair

Al bijna 200 jaar registreert de overheid geboorten, huwelijken en overlijdens in de akten van de burgerlijke stand. Via de landelijke database, www.wiewaswie.nl, vindt de onderzoeker informatie uit deze akten. Genlias is een gezamenlijk product van het Nationaal Archief en de regionale historische centra in de provinciehoofdsteden. De database wordt voortdurend aangevuld.

Samenwerking overzee

De afgelopen drie jaar hebben de Nationale Archieven van Nederland en de Nederlandse Antillen en Aruba in het project ‘Genlias Nederland Overzee’ intensief samengewerkt om de uitbreiding van de Geliasdatabase voor te bereiden. De 47.000 akten van de Burgerlijke Stand van de Antillen zijn ingevoerd door vrijwilligers van het Nationaal Archief in Willemstad. De eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Sint Maarten zijn al helemaal opgenomen en van Aruba en Saba zijn sommige akten beschikbaar. De overige akten, waaronder die van Curaçao, volgen zodra die zijn ingevoerd.

Antilliaanse gegevens

Het Antillenbestand is per eiland en per aktesoort opgebouwd. In de trouwakten staan de complete namen van bruid en bruidegom, hun geboorteplaatsen, geboortedata, leeftijden, en - heel opmerkelijk - hun zogeheten alias. Veel Antilliaanse mensen zijn in de gemeenschap onder een andere naam bekend dan onder hun officiële naam. Ook vind je in de database de namen van de wederzijdse ouders en enkele bijzonderheden over hen zoals ‘gescheiden’, ‘weduwe’. In de overlijdensakten vind je eveneens dit soort basisgegevens terug. Ook kun je daar bijvoorbeeld uit afleiden of iemand zijn hele leven in dezelfde woonplaats of district is gebleven of van elders kwam. Uit Nederland bijvoorbeeld of uit Zuid-Amerika. Tien procent van de overledenen kwam oorspronkelijk uit Nederland. Het waren veelal ambtenaren, ondernemers en ambachtslieden die in de negentiende eeuw emigreerden.
De Antilliaanse gegevens vormen een belangrijke aanvulling op de genliaswebsite die onderzoekers helpt om in een mum van tijd hun voorouders terug te vinden.

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in