Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

En de winnaar is...


Den Haag

Dit jaar worden op 25 februari in Hollywood voor de 79e keer de Annual Academy Awards of beter bekend de Oscars weer uitgereikt. Helaas is dit keer geen Nederlandse film genomineerd. In het verleden zijn wel de nodige Nederlandse films genomineerd én bekroond met het felbegeerde beeldje. Voorbeelden zijn films van Bert Haanstra en de net overleden Fons Rademakers.

Eerste nominatie en Oscar

De eerste Nederlandse film die genomineerd wordt, is de documentaire ‘High Stakes in the East’ uit 1942. De film wint niet. In 1960 lukt het wel. Bert Haanstra wint voor zijn documentaire ‘Glas’de eerste Nederlandse Oscar. In hetzelfde jaar wordt ‘Dorp aan de Rivier’ van de op 22 februari jl. overleden filmmaker, Fons Rademakers, genomineerd als beste niet-Engelstalige film. Hij wint in 1987 met zijn film ‘De aanslag’ een Oscar. Het Nationaal Archief heeft verschillende archieven in huis die informatie bieden over de loopbaan van beide cineasten.

Afdeling Kunsten

In het archief van de afdeling Kunsten van het ministerie van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen is veel te vinden over de ondersteuning van de Nederlandse film. Verschillende filmmakers vragen bij het ministerie subsidies aan voor beurzen en hun filmplannen. Uit de bewaard gebleven brieven en soms zelfs de scenario’s, is de ontstaansgeschiedenis van diverse films te construeren.

Haanstra

Zo dient Bert Haanstra op 20 juli 1957 een verzoek in voor een subsidie van f 15.000,-  voor een ‘geheel vrije en min of meer experimentele kleurenfilm over de glasblazerij’. Het verzoek gaat vergezeld van een synopsis en een totale begroting van f 31.000,-. De Raad voor de Kunst vindt unaniem ‘dat de naam en de capaciteiten van de heer B. Haanstra er borg voor staan dat met vertrouwen het resultaat van zijn idee tegemoet kan worden gezien’ en adviseert positief. De film ‘Glas’ wordt een enorm succes. De kopieën zijn niet aan te slepen en de film wint naast de Oscar nog zestien andere internationale filmprijzen. In 1963 wordt de uitreiking van de 1000e kopie groots gevierd.

Rademakers

De genoemde regisseur Fons Rademakers verzoekt op 7 oktober 1954 ‘een studie van minstens één jaar in het buitenland te doen financieren teneinde bij belangrijke filmregisseurs te assisteren, om het métier van regisseur à fond te bestuderen en op de hoogte te raken van het hele productiesysteem’. Hij krijgt f 6.000,- subsidie omdat 'de Nederlandse filmindustrie om geschoolde krachten verlegen is’ en er in Nederland geen opleidingsmogelijkheden bestaan. Een subsidie die alleszins de investering waard is gebleken.

Nationaal Archief

Archief van de Afdeling Kunsten en taakvoorgangers, van het ministerie van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen 1945-1965, toegang 2.14.69, inv.nrs. 1053, 1195. 

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in