Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Het Berlin-drama


Den Haag

Dit jaar is het honderd jaar geleden dat het schip 'SS Berlin' voor de kust bij Hoek van Holland in tweeën breekt. Ondanks verwoede reddingspogingen vinden 129 opvarenden de dood in de ijskoude golven. Het hoge aantal slachtoffers is aanleiding voor een onderzoek naar het reddingwezen.

Prinselijke voorzitter

Prins Hendrik, echtgenoot van Koningin Wilhelmina, is aan boord van een reddingsschip getuige van het redden van slechts elf drenkelingen. Zijn kalme optreden wordt gewaardeerd en vanaf die dag raakt hij betrokken bij bestuurswerkzaamheden op het vlak van het reddingswezen. Op 7 juni 1907 wordt hij voorzitter van de ‘Staatscommissie voor het reddingwezen op de Nederlandsche kust’. De opdracht luidt te onderzoeken of er voorzieningen dienen te worden getroffen om ‘bij scheepsrampen het verlies van menschenlevens zoveel doenlijk te voorkomen en of er wijzigingen in de organisatie van het Reddingwezen behooren te worden aangebracht’. Van de werkzaamheden van de commissie zijn archiefstukken in het Nationaal Archief bewaard gebleven.

Ideeënstroom

Het archief van de Staatscommissie laat zien dat het onderwerp veel mensen raakt. Tientallen particulieren en bedrijven uit binnen- en buitenland sturen de commissie ideeën voor reddingsinstallaties zoals lijnwerptoestellen, reddingswagens, kabelbanen, parachutes, luchtballonnen, olielozende boeien (olie stilt de golven), een spoorwagen met reddingskoker, verplaatsbare zoeklichten, allerlei soorten zwemvesten waarvan een gevuld is met het merg van zonnebloemenstengels en het verhogen van dammen in zee. Veel ideeën worden geïllustreerd met ontwerptekeningen.

Eindrapport

Het dikke eindverslag dat in 1909 aan de Koningin wordt aangeboden, laat van de ingediende voorstellen weinig heel. Alleen de kabelbaan redt het. De commissie adviseert verder het Noorderhoofd op te hogen, de verschillende reddingmaatschappijen beter te laten samenwerken, wegen aan te leggen om reddingboten te vervoeren, de zorg voor drenkelingen te verbeteren en lichtboeien te plaatsen. Interessant is de bijlage met een overzicht van scheepsrampen tussen 1887 en 1908 met daarbij het aantal geredden. Wat de maatregelen aan levens hebben gered zou nog moeten blijken.

Nationaal Archief

Staatscommissie voor het reddingwezen, toegangsnr. 2.16.56.02, inv.nr.1
Kabinet van de Koningin, toegangsnr. 2.02.14, inv.nr. 8114.

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in