Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

‘Dank je wel Drees!’


Den Haag

Bedankbrieven AOW’ers aan Willem Drees bewaard bij het Nationaal Archief

In 1947, dit jaar zestig jaar geleden, trad de Noodregeling Ouderdomsvoorziening in werking. Ouden van dagen gingen ‘trekken van Drees’. Die wet maakte de sociaaldemocraat Willem Drees zo populair dat zijn naam voor altijd verbonden zou blijven aan de AOW. Hoe populair precies, blijkt uit zijn privé-archief dat het Nationaal Archief bewaart. Tot na zijn 100ste ontving Drees vele handgeschreven bedankbrieven en gedichten van ouden van dagen. Het nieuwe Nationaal Archief Magazine blikt in woord en beeld uitvoerig terug op de totstandkoming van de Noodwet-Drees; de wet waarmee de PvdA-er het fundament legde voor de Nederlandse verzorgingsstaat.

Vandaag de dag zijn de vergrijzing en de betaalbaarheid van de AOW opnieuw hoogst actueel. Het nieuwe kabinet wil dat rijkere 65-plussers mee gaan betalen aan hun pensioen. Drees–biograaf Jelle Hans Gaemers stelt zichzelf in het Nationaal Archief Magazine de vraag wat Willem Drees van dit huidige kabinetsvoorstel zou vinden: draait hij zich om in zijn graf of het gaat het voorstel juist niet ver genoeg?

Het hele artikel ‘Een gedurfd voorstel: Willem Drees en de oudedagsvoorziening’ staat in het jongste Nationaal Archief Magazine.

Honderdvijftig jaar rijkspolitie

In ‘Publicatie’ aandacht voor het boek ‘Verdeeldheid en eenheid in het Rijkspolitieapparaat’.’ Het boek is meer dan de geschiedenis van honderdvijftig jaar ordehandhaving. Aan de hand van archiefonderzoek maakt de auteur Jos Smeets een scherpe reconstructie van de loopgravenoorlog tussen het ministerie van Oorlog, later Defensie, Justitie en Binnenlandse Zaken over de toekomst van de politie. Binnenskamers blijkt decennialang gevochten voor het eigen bestaansrecht met de pen als welhaast dodelijk wapen.

Bureau Herkomst Gezocht

In ‘Onderzoek’ een gesprek met de medewerkers van het bureau ‘Herkomst Gezocht’ dat is opgericht in 1998 om alsnog de oorspronkelijke eigenaren van in de Tweede Wereldoorlog geconfisqueerde kunst te achterhalen en onrecht te herstellen. Dat lukte in veel gevallen, zoals vorig jaar bij de erfgenamen van de familie Goudstikker, maar niet in alle.

Achtergrond: Onze man in Afghanistan

De amateurfotograaf en ingenieur Adrianus van Lutsenburg Maas liet een fascinerende erfenis van tientallen unieke foto’s na. Zo maakte hij prachtige beelden tijdens zijn verblijf in Afghanistan.

Waar te krijgen

Het Nationaal Archief Magazine verschijnt vier keer per jaar. Het is een tijdschrift voor de relaties van het Nationaal Archief, de Stichting Vrienden en is vrij verkrijgbaar in tientallen archieven en musea. 
 

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in