Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

VOC-schat naar Nederland


Den Haag

De schatten van het schip de Rooswijk van de Verenigde Oost-Indische Compagnie keren na 266 jaar terug naar huis. Het schip is in 1740 bij Goodwin’s Sand, de zandbanken voor de kust van Kent, met man en muis vergaan. Duizenden zilveren munten, kisten met zilveren baren, kanonnen, sabels, keukengerei en andere gebruiksvoorwerpen zijn inmiddels uit het water opgedoken en worden binnenkort door het Zeeuws Maritiem Museum in Vlissingen geïnventariseerd.

Rooswijk

De ‘Rooswijk’ is in 1737 in Amsterdam gebouwd. Het vaart uit voor de Amsterdamse kamer, de grootste van de zes VOC-kantoren in Nederland. In 1737-1738 maakt het zijn eerste succesvolle reis naar de Oost. Daarvan is een grootboek bewaard gebleven waarin alle uitgaven zijn opgeschreven. Dit archiefstuk maakt deel uit van het omvangrijke VOC-archief waarvan het Nationaal Archief een groot deel beheert. Sinds 2003 staat het VOC-archief op de werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Laatste reis

Op 8 januari 1740 vertrekt de Rooswijk van de rede van Texel voor zijn tweede reis om in het verre oosten specerijen, porselein en kostbare stoffen te kopen. Op de heenreis neemt de Rooswijk, net als de andere VOC-schepen, veel zilver en geld mee om de Aziatische goederen te betalen. Voor handelsgoederen uit Nederland bestaat in de Oost nu eenmaal weinig belangstelling. Op de tweede dag van zijn reis, steekt een enorme storm op die de Rooswijk fataal wordt.

Nederlands erfgoed

De commerciële berger van De Rooswijk, die een deel van de lading mag houden, heeft al een deel van de munten in Amerika laten veilen. Sommige archeologen vinden het te betreuren dat Nederlands erfgoed op die manier in buitenlandse handen terechtkomt en stellen ook de vraag of het noodzakelijk was de lading van het schip te lichten. Maar hoe het ook zij, binnenkort is Nederland weer een aantal prachtige maritieme schatten rijker.

Bronnen

VOC-archieven, toegang 1.04.02, inventarisnr.6058: Rooswijk grootboek en journaal 1737-1738 (eerste reis)
www.tanap.net
www.voc-kenniscentrum.nl
 

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in