Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Unieke documenten WO II


Den Haag

Een getuigenverklaring over de laatste momenten uit het leven van Hannie Schaft, een overheidsenquête voor kampoverlevenden en brieven van Winston Churchill. Deze en tientallen andere, tot nu toe verborgen documenten en foto’s uit de Tweede Wereldoorlog, staan nu op www.gahetna.nl. De mogelijkheid om authentieke oorlogsdocumenten via internet te kunnen bekijken, brengt het verleden een stuk dichterbij. De vitrine Verraad en Verzet is bovendien een stap op weg naar een uitgebreide digitale dienstverlening van het Nationaal Archief.

Historische sensatie

Het Nationaal Archief bewaart ruim 1250 archieven die in de oorlogsjaren zijn gevormd. Deze archieven zijn rijke bronnen voor de bestudering van de jaren '40-'45. Veel van deze documenten zijn zo fascinerend dat het Nationaal Archief ze aan een breder publiek wil laten zien. De aanblik van de tientallen geëxposeerde documenten op de website maakt duidelijk dat er achter een eenvoudig administratief papier een indrukwekkend, ontroerend of schokkend verhaal schuil gaat. De kans is groot dat bezoekers van de vitrine Verraad en Verzet de documenten als een historische sensatie zullen ervaren.

Oranje in oorlogstijd

Naast documenten bevat de vitrine ook tientallen foto’s van de koninklijke familie uit de jaren ‘40 -‘45 die zeer de moeite waard zijn. Ze zijn gemaakt in Londen, Canada en de Verenigde Staten en geven een beeld van het dagelijks leven van de jonge prinsesjes, Koningin Wilhelmina op bezoek bij de Engelandvaarders en Prins Bernhard bij de bevrijding.

Oorlogsfoto's persbureau Anefo

Voor de gelegenheid is bovendien een selectie gemaakt van oorlogsfoto’s uit de collectie van het Anefo-persbureau die het Nationaal Archief bewaart. Het gaat om bijna 700 beelden uit de laatste periode van de oorlog. Al deze foto’s kunnen nu voor het eerst nabesteld worden als download en als afdruk in de Fotocollectie.

Vernieuwde oorlogsgids

Het Nationaal Archief krijgt vrijwel dagelijks vragen over de Tweede Wereldoorlog. Om de onderzoeker een handreiking te bieden is er de Oorlogsgids die zowel in boekvorm als digitaal beschikbaar is. In deze gids is een overzicht van de 25 meest gestelde vragen opgenomen. De antwoorden op de vragen bestaan uit suggesties in welke archieven mogelijk een antwoord ligt. Ook geeft de onderzoeksgids uitleg over inzageprocedures voor oorlogsarchieven en verwijst het naar relevante literatuur.

Links

Vitrine - Verraad en Verzet  (niet meer beschikbaar)
- De Oorlogsgids 
- De Fotocollectie 

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in