Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Tellegen: Een uniek archief


Den Haag

Sinds kort is het bijzondere archief van Marie Anne Tellegen en haar familie bij het Nationaal Archief in te zien. Tellegen is van 1945 tot 1959 directeur van het Kabinet van de Koningin. Daarvoor is ze actief in de vrouwenbeweging en het verzet.<

Carrièrevrouw

Ze studeert rechten in Utrecht en promoveert in 1920. Ze heeft een grote belangstelling voor literatuur en kunst en onderhoudt een uitgebreide correspondentie met literaire coryfeeën als Carry van Bruggen en Frans Coenen. Tellegen werkt bij de Utrechtse gemeentesecretarie en vervult tot 1942 de post van plaatsvervangend gemeentesecretaris. Hierna raakt ze betrokken bij het verzet tegen de Duitse bezetter.

Feministe avant la lettre
In de jaren ’30 speelt ze een vooraanstaande rol in de vrouwenbeweging. Als voorzitter van de Vereeniging voor Vrouwen met een Academische Opleiding raakt Marie Anne nauw betrokken bij het verzet tegen het wetsontwerp-Romme, dat het buitenshuis werken van vrouwen wil beperken. Mede door druk van de vrouwenbeweging komt deze wet niet tot stand.

Directeur

In de zomer van 1945 vraagt Koningin Wilhelmina Marie Anne Tellegen directeur te worden van het Kabinet van de Koningin. Haar verzetsverleden speelt bij dit verzoek zeker een rol. Met zowel Koningin Wilhelmina als met Koningin Juliana heeft zij een goede band. Met Juliana ontstaat een hechte vriendschap.

Rechterhand van de Koningin

Als directeur van het Kabinet van de Koningin is Marie Anne Tellegen de schakel tussen de koningin en de ministers. Zij staat dicht bij het hof en politieke kopstukken uit binnen- en buitenland informeren en verzoeken Majesteit via Tellegen. Zo stuurt Sir Winston Churchill vriendelijke bedankbriefjes en vraagt Louis Beel haar om advies over de Indië-kwestie. Interessant zijn de brieven van de Nederlandse ambassadeurs in Europa ten tijde van de Hofmans-affaire. Het archief is bijzonder rijk aan foto’s van zowel haar privé- als haar openbaar leven.

Aanwinst
Het archief Tellegen is met recht een aanwinst te noemen. Het geeft een goed inzicht in het functioneren van het Kabinet van de Koningin en biedt een kijkje achter deuren die normaal gesloten blijven.

Bron

Archivalia van Marie Anne Tellegen (levensjaren: 1893-1976), van haar ouders en enkele anderen, over de jaren 1869-1976, toegang 2.21.326

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in