Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Televisiepionier Erik de Vries geëerd


Den Haag

‘Het is zaliger te zenden dan te ontvangen’, is het motto van televisiepionier Erik de Vries. In Amsterdam is tot 15 juli de video-installatie ‘The promising past of television, een eerbetoon en herinnering aan Erik de Vries’ te zien. Zijn archief ligt sinds 2004 in het Nationaal Archief. Een korte terugblik op de vader van de Nederlandse televisie.

Aan de wieg van de tv

Erik de Vries mag met recht televisiepionier genoemd worden. Als achttienjarige begint hij in 1930 bij Philips in het Natuurkundig Laboratorium (NatLab). Hij voelt zich gauw thuis op het ‘vierlandenpunt van wetenschap, industrie, techniek en kunst’. In het NatLab maakt De Vries in 1935 het eerste televisiebeeld: de binnenplaats van het laboratorium met de bewegende bladeren van de bomen. Hij experimenteert verder en in 1938 houdt hij de eerste openbare demonstraties van de televisie. Erik de Vries is dan tegelijkertijd programmaleider, cameraman, omroeper en regisseur.

Idealist

Voor Erik de Vries is de televisie het medium dat de wereld zou kunnen verbeteren. Als de volkeren elkaar via de televisie beter leren kennen,zullen ze elkaar ook beter begrijpen. Na de Tweede Wereldoorlog gaat hij verder met het maken van avondvullende uitzendingen voor Philips Experimentele Televisie. De politiek wordt langzaam overtuigd van het nut van het nieuwe medium en geeft in 1951 een zendmachtiging aan de NTS, voor twee avonden per week. De Vries wordt gedetacheerd bij de NTS en krijgt de supervisie over alle programma’s die live vanuit Studio Irene in Hilversum worden uitgezonden.

Drijfveren

Erik de Vries ontwikkelt zich tot een veelgevraagd regisseur en bekwaamt zich in alle genres. Zijn ideaal blijft de televisie als middel tot culturele uitwisseling, mondiaal maar ook regionaal. Hij pleit voor culturele en informatieve programma’s en waarschuwt tegen de vervlakking:’laten we vooral bij de televisie de ‘r’ blijven uitspreken: laat het draadloos zijn, nooit daadloos’. De drijfveren van de aartsvader van de televisie worden met deze video-installatie weer opnieuw voor het voetlicht gebracht.

Bronnen

Particulier archief Erik K. de Vries, toegangsnr. 2.21.327
‘Het is zaliger te geven dan te ontvangen’, Sonja de Leeuw in Nationaal Archief Magazine, 2004/4

Video-installatie ‘The promising past of television, een eerbetoon in herinnering aan Erik de Vries’, is tot 15 juli 2006 te zien bij Galerie Artline, Bloemgracht 65, Amsterdam. Daarna reist de video-installatie door Nederland en is onder meer te bekijken bij De Balie in Amsterdam, in het Van Abbe Museum in Eindhoven, bij de TU Delft en bij het toekomstig Omroepmuseum Beeld en Geluid in Hilversum. 

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in