Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Scoren bij het Nationaal Archief


Den Haag

Nederland kleurt oranje, de voetbalkoorts heeft veel Nederlanders weer in zijn greep. De strijd om de wereldbeker barst los en Nederland is er bij. Natuurlijk houdt de voetballiefhebber alles wat er geschreven en gezegd wordt over het voetballen bij. Wie meer informatie wil scoren over het Nederlandse voetbal is bij het Nationaal Archief aan het goede adres.

Duizenden voetbalfoto’s

Het Nationaal Archief heeft de liefhebber veel te bieden. In de Fotocollectie van het Nationaal Archief zijn meer dan 23.000 voetbalfoto’s te bekijken. Foto's van de eerste interland in 1894, het traumatische WK van 1974 en van talloze andere wedstrijden in binnen- en buitenland.

Ruim 1300 beelden zijn afkomstig uit fotoboeken van de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond (KNVB). De bond legde alle interlands vast. Per interland zijn de officiële elftalfoto en beelden van individuele voetballers in beslissende spelmomenten ingeplakt. Mooie sfeerfoto’s van publiek, bestuurders en voetbalvrouwen ontbreken niet. In de fotoboeken is ook vastgelegd waar de wedstrijd werd gespeeld, wie de spelers waren en wat de uitslag was. Via de Fotocollectie kunt u de KNVB foto’s uit de periode 1894-1946 bekijken. Wie alle voetbalfoto’s wil zien, kan via de Fotocollectie genieten van bijna honderd jaar voetbal in beeld.

Andere tijden

De historische foto’s laten zien hoe de (voetbal)tijden zijn veranderd. Supporters komen met lange jas en hoed naar het stadion en kunnen nog aan de rand van het veld staan. Veel dames in het publiek zijn te zien met bontjas en handtas. De bobo’s uit vroeger tijden poseren met glimmende hoge hoeden. De keeper speelt nog met een pet op en bij de eerste interlands dragen de spelers ieder het tenue van hun eigen club; een bont geheel van gestreepte, zwarte of witte hemden, truien of shirts. In 1927 doet het voetbalvandalisme zijn intrede. De bereden politie moet de openbare orde herstellen en is sindsdien vaker van de partij, zo laten de beelden zien.

KNVB-archief

Het Nationaal Archief bewaart het archief van de KNVB. Wie nieuwsgierig is geworden en meer kennis wil scoren over de geschiedenis van het Nederlandse voetbal en de KNVB surft naar archiefinventaris 2.19.123 en kan daar van alles te weten komen over de ontwikkeling van het Nederlandse voetbal, de organisatie van competities, invoering van het betaalde voetbal, damesvoetbal, zaalvoetbal, voetbaltoto etc. Meer dan 173 meter aan informatie ligt bij het Nationaal Archief.  U kunt via de website de inventaris (inhoudsopgave) van het KNVB-archief bekijken. Om de originele stukken in te kunnen zien, moet u naar het Nationaal Archief komen. U bent van harte welkom.

Bronnen en links

Archief Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (1889-1977), toegangsnr. 2.19.123
Fotocollectie KNVB

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in