Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Scheepssoldijboeken ontsloten: 650.000 matrozen en soldaten in een database


Den Haag

Goed nieuws; het Nationaal Archief en de Universiteit Leiden krijgen subsidie voor de samenstelling van een database met gegevens van ruim 325.000 werknemers van de VOC-Kamer Amsterdam. Het project voorziet ook in de toegankelijkheid van de database via internet.

Scheepssoldijboeken

In het VOC-archief dat bij het Nationaal Archief ligt, vormen de scheepssoldijboeken een unieke bron, die voor de gehele 18de eeuw – en voor Amsterdam gedeeltelijk ook voor de 17de eeuw – beschikbaar zijn. Elk schip heeft zijn eigen soldijboek en voor ieder bemanningslid is een dubbele pagina gereserveerd. Daarop staat aangetekend hoe hij heet, waar hij vandaan komt, welke rang hij aan boord heeft, wanneer hij uit dienst gaat en waarom, hoeveel hij verdient, hoeveel daarvan als voorschot is betaald, met welk familielid eventuele schulden en tegoeden kunnen worden verrekend etc. Naast mannen uit de Republiek monsteren vele Duitsers, Denen, Zweden, Noren, Fransen, Italianen, Portugezen en Spanjaarden aan.

Project

Het project dat in september van start gaat, heet officieel: The European Labour market and the Dutch East India – a database of the personnel of the Dutch East India Company in the 18th century. Het is onderdeel van het megaproject ‘Uitgevaren voor de Kamers van de VOC’ dat het Nationaal Archief coördineert. Met de toevoeging van de omvangrijke bestanden van de kamer van Amsterdam nadert het project zijn voltooiing al duurt het zeker drie jaar voor alle gegevens zijn ingevoerd.

Onderzoeksmogelijkheden

De database vormt een rijke bron voor internationaal genealogisch, historisch-demografisch en sociaal-economisch onderzoek. Met de toevoeging van de kamer van Amsterdam zijn straks van 650.000 zeelieden gegevens beschikbaar en toegankelijk via internet. De database van het personeel van de Kamer Zeeland en de kleinere kamers (Delft, Rotterdam, Hoorn, Enkhuizen) is al op internet te vinden.

Bronnen

Archief Verenigde Oost-Indische Compagnie, toegang 1.04.02 
Uitgevaren voor de Kamers (index) 

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in