Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

RUMOER: De jaren zestig in persfoto's


Den Haag

In de jaren ’60 leggen de fotografen van persbureau ANEFO alle happenings, noviteiten en actualiteiten voor de eeuwigheid vast. Hun werk is bewaard gebleven bij het Nationaal Archief dat er de vrolijke fototentoonstelling RUMOER van heeft gemaakt. Jaren ’60 icoon Roel van Duijn opent de expositie op 2 maart. De dag erna verschijnt 'Het Jaren ’60 Boek'.

Legendarische tijd

De jaren ’60 in Nederland en de wereld zijn legendarisch geworden. Het is een tijd van nieuwe politieke partijen, kerken die leeglopen en de jeugd die in opstand kwam tegen de gevestigde orde. Vooral de periode na 1964 is onlosmakelijk verbonden met lange haren, dreunende beatmuziek, protestdemonstraties, spandoeken, drugs, vrije seks en de pil. Maar de jaren ’60 zijn meer dan dit eenzijdige beeld.

Welvaart

Het is ook een periode waarin - voor het eerst in de geschiedenis van ons land - de meerderheid van de bevolking kan profiteren van een zekere welvaart. Na vijftien jaar hard werken aan de wederopbouw tegen een bescheiden loon merken de meesten dat hun loonzakje op zaterdag steeds voller wordt. Tijd dus om het minder zuinig aan te gaan doen en te genieten van het leven.

Vertrouwen

De jaren’60 zijn ook een  tijd van onbegrensd vertrouwen in nieuwe moderne technieken, grote nieuwe woonwijken die uit de grond worden gestampt en muziek, veel muziek. Toch zijn de sporen uit het verleden nog herkenbaar: grijze heren in de politiek, verzorgde kapsels boven kostuums en mantelpakjes en brave toeschouwers bij sportwedstrijden.

Foto-archief

De pers is overal bij en legt alles vast. Van de grootste oproer tot vader die in de keuken het heft in handen neemt. Welk rumoer al die ontwikkelingen opleverde, is te bekijken in RUMOER, de nieuwste tijdelijke tentoonstelling van De Verdieping van Nederland met foto’s afkomstig uit het Nationaal Archief. Het Jaren 60 Boek put eveneens uit de fotocollectie van het Nationaal Archief met aanvullingen uit het Fotoarchief Spaarnestad en het Internationaal Instituut voor Sociale geschiedenis.

Informatie

De Verdieping van Nederland bevindt zich op de eerste verdieping van de Koninklijke Bibliotheek op het Prins Willem-Alexanderhof in Den Haag en is 7 dagen per week gratis te bekijken.

De expositie 'RUMOER: De jaren zestig in persfoto's' is te zien van 3 maart tot 28 mei 2006

'Het Jaren ’60 Boek' is vanaf 3 maart te koop in de boekhandel (€14,95, ISBN 90 400 8203 0).

De gehele fotocollectie van het Nationaal Archief is gedigitaliseerd en staat op het internet: www.gahetna/collectie/fotocollectie 

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in