Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Reve is niet meer


Den Haag

De Nederlandse schrijver Reve overleed afgelopen zaterdag. De auteur liet in het Nationaal Archief ook enkele bijzondere sporen na.

Brieven

Niet alleen in boeken en gedichten toont Reve zijn gedachtegoed en literaire kwaliteiten, zijn vele brieven getuigen daar ook van. Een jaar geleden publiceerde het Nationaal Archief, ter gelegenheid van de 70e boekenweek, een brief van Gerard Reve aan minister Brinkman van WVC (zie bijlagen), gedateerd 19 maart 1988. Het onderwerp van de brief was “de wondere wereld van het boek”. Reve schrijft daarin over de weigering van de boekenweekcommissie om de korte roman “De Vierde Man” als boekenweekgeschenk uit brengen.

Andere brieven

In het archief van de politicus Hans Wiegel dat het Nationaal Archief bewaart, bevinden zich drie brieven van de volksschrijver. In een brief van 17 maart 1977 reageert Reve op een uitspraak van Wiegel in de Nieuwe Revue dat zijn waardering beperkt zou zijn tot de eerdere boeken. Reve hoopt dat Wiegel “niet mede doet aan die malle rode mode, die alles verheerlijkt wat ik geschreven heb toen ik nog rood was en op de PvdA stemde, en alles verdoemt wat ik heb geschreven nadat ik katholiek werd en op de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie ging stemmen”.

Slagzinnen

Tot slot doet Reve Wiegel nog twee slagzinnen voor zijn campagne aan de hand:
‘Wie stemt op rood
Stemt op de dood’
en
‘Arbeider, Vecht Voor Uw Auto’.

Vooroorlogse inkt

Reve is goed op de hoogte van de kwetsbaarheid van de door hem gebruikte inkt. In een brief aan Wiegel, gedateerd 10 april 1977, zegt hij dat het handgeschreven gedicht met de titel ‘Roeping’ dat hij aan Wiegel schenkt, met kroontjespen in vooroorlogse ijzer-galnoten inkt is geschreven. ‘Onuitwisbaar en watervast, maar niet lichtecht: blootgesteld aan daglicht wordt het schrift op den duur bruin’. Hij adviseert een schaduwrijke plek uit te kiezen mocht Wiegel het gedicht willen inlijsten en ophangen.

Reve adviseert

Na de verkiezingen van 1981 grijpt Reve wederom naar de pen en schrijft op 27 mei 1981 aan Wiegel:
“Doe mij een lol, en vorm simpelweg een regering met een behoorlijke meerderheid, van christen-democraten (en houd op die pesterig ‘confessionelen’ te noemen), liberalen en de jongens van D 66, die volgens mij veel meer pragmatici zijn dan rode hetzers. Breng wat offers: alles is beter dan dat het C.D.A. -brave maar vage lieden vol goede bedoelingen- een coalitie aangaat met Den Uyl, en zich door hem laat commanderen”.

Foto’s

Naast de brieven geven tientallen foto’s uit de Fotocollectie van het Nationaal Archief een goed beeld van het bewogen leven van deze grote schrijver.

Foto's van Gerard Reve (en zijn broer Karel) in de Fotocollectie.

Bronnen

Archief van Hans Wiegel (geboren 1941) over de jaren 1948-1982

www.gahetna/collectie/fotocollectie

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in