gahetNA in het Nationaal Archief

Persoonlijke verhalen van migranten


Den Haag

Prins Willem-Alexander en Prinses Maxima spraken vorige week, tijdens hun bezoek ‘down-under’, tientallen Nederlandse migranten. Oorspronkelijke of nazaten van de ruim 160.000 Nederlanders die in de jaren ’50 en ’60 naar Australië emigreerden. Binnenkort zijn de ervaringen van dertig van hen ook in het Nationaal Archief te lezen.

Persoonlijk

Een bijzondere collectie van dertig manuscripten met persoonlijke verhalen van Nederlanders die naar Australië emigreerden, is op 25 oktober jl. aan het Nationaal  Archief in bewaring gegeven.
De manuscripten, sommige nog handgeschreven en verschillende geïllustreerd met foto’s, geven inzicht in de motieven van de migranten, de inburgering en hun leven als nieuwkomer in de Australische maatschappij.

Prijsvraag stichting Dirk Hartog

De manuscripten zijn te danken aan de Stichting Dirk Hartog, opgericht in 1987 en genoemd naar de eerste Nederlander die in 1616 een geschreven tekst op een tinnen etensbord in Australië achterliet. De dertig manuscripten hebben in 1988 meegedongen naar de literaire prijs Dirk Hartog voor de beste emigrantenliteratuur. De prijsvraag werd destijds uitgeschreven ter gelegenheid van het tweede eeuwfeest van Australië in 1988 en was bestemd voor een Nederlandse of Engelse roman, novelle, dagboek, briefwisseling of reeks korte verhalen met het onderwerp ervaringen met emigratie. De winnares was de Nederlandse emigrante Lolo Houbein uit Adelaide die de prijs, tijdens het staatsbezoek van Koningin Beatrix en Prins Claus aan Australië, in 1988 ontving.

Toegankelijk

Door de overdracht van de manuscripten blijven de persoonlijke ervaringen van Nederlandse emigranten bewaard voor het nageslacht. Het materiaal is nog niet bewerkt. Dit zal naar verwachting in het begin van 2007 gebeurd zijn. Hierna is het materiaal onder de naam ‘Nederlands-Australische emigrantenmanuscripten’ toegankelijk voor onderzoek en beschikbaar voor iedereen die geïnteresseerd is in migrantengeschiedenis. 

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in