Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Nieuwe eindexamensite ‘Nederland en Nederlands-Indië’


Den Haag

Let op: dit bericht in het nieuwsarchief verwijst naar een oude website van het Nationaal Archief. Ga naar de onderwijswebsite.

Sinds kort is de nieuwe website voor het geschiedenisexamen 2007 en 2008 in de lucht. Het onderwerp is De koloniale relatie tussen Nederland(ers) en Nederlands-Indië. Net als bij de vorige CSE-websites ‘Van kind tot burger’ en ‘Vietnam’ biedt ook deze website de docenten en leerlingen tal van archiefbronnen met bijbehorende vragen en opdrachten.

Lange relatie

De eeuwendurende relatie tussen Nederland en Nederlands-Indië loopt van 1596 als de eerste Nederlandse koopvaardijschepen Indië bereiken, tot 1962, het jaar waarin Nederland Nieuw-Guinea afstaat en er een definitief einde komt  aan de koloniale banden.

Talloze bronnen

De lange periode heeft een omvangrijke hoeveelheid erfgoed opgeleverd die grotendeels bij het Nationaal Archief bewaard is. De makers van de site werkten honderden meters archieven door op zoek naar interessante bronnen. Veel bevindt zich in de archieven van de VOC, het  ministerie van Koloniën en de Algemene Secretarie te Batavia. Maar juist in particuliere archieven zitten de leukste bronnen.

Prins Diponegoro

Zo bevat het archief van Luitenant-Generaal H. de Kock een brief aan de Javaanse prins Diponegoro. Deze prins had een opstand ontketend uit verzet tegen de armoede en uitbuiting door het koloniale gezag. Na vier jaar strijd leggen de Nederlanders bijna het loodje. Daarom laat De Kock de moeder, de zoon en de dochter van Diponegoro gijzelen en vermeldt in de brief: ‘De meeste Prinsen die vroeger met u waren, zijn thans tot mij teruggekomen en gevoelen hunnen dwalingen (…)’. Zoniet Diponegoro; hij geeft zich niet over en de opstand is pas voorbij als De Kock hem tijdens vredesonderhandelingen in de val lokt en gevangen neemt. Deze en vele andere interessante bronnen zijn op de website terug te vinden.

Doelgroep

In eerste instantie is de website gemaakt voor de docenten geschiedenis en leerlingen die in 2007 en 2008 eindexamen doen op HAVO en VWO. Daarnaast zijn de bronnen prima bruikbaar in andere leerjaren of voor profielwerkstukken en praktische opdrachten. De site is er natuurlijk ook voor iedereen die meer wil weten over Nederland en Nederlands-Indië.

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in