Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Nieuw Nationaal Archief Magazine


Den Haag

Het hoofdartikel, ‘Fotoalbum van de Gouden Eeuw’, vertelt over de kleurrijke aquarellen van de kaartenmaker Johannes Vingboons. De aquarellen openden voor de zeventiende-eeuwer een onbekende wereld van exotische steden en kusten van Ghana tot Sri Lanka en van Havana tot Kaapstad. Het Nationaal Archief bezit ruim honderd originele Vingboonskaarten, wereldwijd één van de grootste collecties. Zestig kaarten uit het Nationaal Archief zijn samen met kaarten uit het Scheepvaartmuseum Amsterdam, Florence en Vaticaanstad te zien op de tentoonstelling ‘Land in Zicht! Vingboons tekent de wereld van de 17e eeuw’ in de Rotterdamse Kunsthal. De expositie gaat op 27 januari 2007 van start.

Michiel de Ruyter

In ‘Publicatie’ aandacht voor de hertaalde zeventiende-eeuwse biografie van Michiel de Ruyter. De Amsterdamse predikant Gerard Brandt beschreef destijds in ruim duizend bladzijden het levensverhaal van de zeeheld. In 2007, bij de viering van de 400ste geboortedag verschijnt een geheel nieuwe editie in modern Nederlands.

Alexander Gogel

Dit jaar is het tweehonderd jaar geleden dat de eerste minister van Financiën aantrad: Alexander Gogel. Hij voerde een nationaal belastingsysteem in en leverde daarmee een belangrijke bijdrage aan de grondslag van onze huidige eenheidsstaat. Drs. Jan Postma vertelt in de rubriek ‘In onderzoek’ over zijn fascinatie voor Gogel.

Achtergrond: de digitale ambitie van het Nationaal Archief

Verder aandacht voor de digitale ontwikkelingen bij het Nationaal Archief. De uitbreiding van de digitale dienstverlening is een van de ambities van het Nationaal Archief voor de komende jaren.

Waar te vinden

Het Nationaal Archief Magazine is te krijgen bij het Nationaal Archief, de regionaal historische centra, grote stedelijke archieven en een groot aantal culturele en historische instellingen waaronder vele Haagse musea.

Vrienden van het Nationaal Archief krijgen het magazine thuis. Meer informatie in de rubriek Magazine

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in