Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Een nieuw ministerie toegankelijk


Den Haag

Sinds kort is het omvangrijke archief van het ministerie van Maatschappelijk Werk, dat heeft bestaan van 1952 tot 1965, beschikbaar voor onderzoek bij het Nationaal Archief.

Ministerie van Maatschappelijk Werk

Voor 1952 bestaat er geen Ministerie van Maatschappelijk werk. De overheid houdt zich tot dan toe mondjesmaat bezig met maatschappelijke zorg. Die is vooral het terrein geweest van particuliere liefdadigheidsinstellingen en kerkgemeenschappen. Na de oorlog, als de wederopbouw zijn beslag krijgt, wil de overheid meer grip krijgen op tal van ‘maatschappelijke’ ontwikkelingen. Wat begonnen is als particulier initiatief neemt de overheid over, wat eerst een gunst was, wordt nu een recht.

Een nieuw ministerie

In het archief is veel terug te vinden over de opbouw van het ministerie, de afstemming met andere spelers op het terrein van maatschappelijke zorg en de professionalisering van de sector. De groei van het opbouwwerk is terug te vinden in de oprichting van dorpshuizen, buurthuizen en wijkcentra. De veranderende rol van de overheid komt tot uitdrukking in de totstandkoming van de Algemene Bijstandswet in 1962 waardoor iedereen kan terugvallen op de overheid zonder afhankelijk te zijn van barmhartigheid.

Specifieke groepen

Veel aandacht ging uit naar de zorg voor specifieke groepen zoals zieken, gehandicapten, financieel zwakken, bejaarden, een migrerende bevolking en door politieke, economische of natuurlijke gebeurtenissen getroffen (ex) Nederlanders. In de bestrijding van ‘onmaatschappelijkheid’ nam de huisvesting van maatschappelijk onaangepaste probleemgezinnen in gezinsoorden en internaten een belangrijke plaats in. De toestanden in woonwagenkampen hadden de voortdurende aandacht van het ministerie.

Nieuw in Nederland

Veel is te vinden over de opvang van de Hongaren die in 1956 naar Nederland vluchtten. Ook viel de zorg voor de duizenden repatrianten uit Indonesië onder het ministerie van Maatschappelijk Werk. Daarnaast hield het ministerie zich bezig met de opvang van buitenlandse werknemers die in de jaren vijftig en zestig naar Nederland kwamen.

Het Ministerie van Maatschappelijk Werk gaat in 1965 op in het nieuwe Ministerie van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk.

Archief

Ministerie van Maatschappelijk Werk, (1936) 1952-1965 (1970), toegang 2.27.02, grotendeels openbaar. 

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in