Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Van Nederland naar Australië


Den Haag

Namen van ruim 50.000 emigranten zijn nu te vinden in een nieuwe database op de website van het Nationaal Archief

Van Nederland naar Australië: Emigranten 1946-1991

Emigratie naar Australië

Na de Tweede Wereldoorlog neemt het aantal Nederlandse emigranten naar Australië sterk toe. De slechte economische vooruitzichten in Nederland op dat moment vormen voor veel inwoners een belangrijk motief om elders een toekomst op te bouwen.

Emigratiekaarten

Vanaf 1946 houden de Nederlandse consulaten in Australië een uitgebreide registratie bij van Nederlandse emigranten ofwel nieuwe Australiërs van Nederlandse afkomst. De emigratiekaarten laten zien hoe de consulaten de emigranten helpen bij het veroveren van een plek in hun nieuwe vaderland. Daarmee geven de kaarten ook zicht op evenzovele persoonlijke geschiedenissen. Vaak heel summier, soms uitgebreid.
In maart 2006 heeft het Ministerie van Buitenlandse Zaken het archief Emigratiekaarten Australië aan het Nationaal Archief overgedragen.

Website

Via de index ‘Van Nederland naar Australië’ zijn een aantal gegevens van de emigratiekaarten beschikbaar gesteld in een database. Zo kan de bezoeker van de website op zoek naar emigranten van wie de naam in de database is opgenomen. De zoektocht levert in veel gevallen ook de naam van het schip op of de vliegtuigmaatschappij waarmee de reis naar Australië is ondernomen.

Het doel van de website is om emigranten en hun familie in Nederland en Australië te  ondersteunen en stimuleren bij het zoeken van hun 'roots'. De achtergrondinformatie en de namen in de database dienen als ingang, vertrekpunt en inspiratiebron voor verder historisch onderzoek van de eigen geschiedenis.

De index ‘Van Nederland naar Australië’ is een gezamenlijk initiatief van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en het Nationaal Archief.

Tentoonstelling: Inpakken en wegwezen

Tot en met 27 oktober is in de bezoekershal van de Tweede Kamer de tentoonstelling ‘Inpakken en wegwezen’ te bezichtigen. De tentoonstelling schetst een beeld van de emigratiegolf naar Australië in de jaren ’50 en ’60 aan de hand van officiële documenten, foto’s, brieven, filmbeelden en geluidsfragmenten. Ook de database met de namen van de ruim 50.000 emigranten heeft een plaats in de tentoonstelling.

De tentoonstelling is vrij te bezichtigen t/m 27 oktober 2006Tweede Kamer, Lange Poten 4, Den Haag
Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 10-17 uur 

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in