Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Nationaal Archief gaat samenwerking aan met Radio 2


Den Haag

Het Nationaal Archief werkt dit jaar samen met Radio 2 om het collectief muzikaal geheugen van Nederland voor de eeuwigheid vast te leggen. Popmuziek maakt bij mensen persoonlijke herinneringen los maar roept ook vaak een tijdsbeeld op. Luisteraars van de Radio 2 Top 2000 worden dit jaar uitgenodigd verhalen te schrijven waarin ze hun persoonlijke herinnering aan een gebeurtenis of tijdsbeeld, koppelen aan een bepaalde plaat. Een nieuw historisch verhalenarchief verzamelt vanaf 25 november alle inzendingen via de website van Radio 2. De verhalen zullen voor altijd worden bewaard in het Nationaal Archief waar ze een waardevolle bijdrage leveren aan het nationale geheugen.

Persoonlijke herinneringen

De Top 2000 van Radio 2 is hèt muzikale evenement van het jaar. Vorig jaar stemden zo’n 6,2 miljoen mensen af op de zesdaagse uitzendingen van de beste 2000 platen aller tijden. Maar liefst 50.000 luisteraars reageerden met een verhaal waarin ze hun persoonlijke herinneringen verwoorden die een bepaalde plaat bij hen opriep. Die massale behoefte van Nederlanders om hun herinneringen met elkaar te delen, en de discussie tussen luisteraars die hieruit volgde, bracht het Nationaal Archief en Radio 2 op het idee om dit jaar een historisch verhalenarchief te starten.

Tijdsbeeld

Veel luisteraars hebben een muzikale herinnering bij een persoonlijke gebeurtenis als huwelijk en geboorte. Het historisch verhalenarchief gaat een stapje verder. Het vraagt de Radio 2 Top 2000 luisteraars hun persoonlijke herinnering aan een gebeurtenis of tijdsbeeld te koppelen aan een bepaalde plaat. Hoe beleefde Nederland bijvoorbeeld in zijn (muzikale) herinnering de krakersrellen, het Europese kampioenschap voetbal van ’88 en de autoloze zondagen? De Radio 2 Top 2000 roept ook beelden op van het dagelijkse leven van vroeger. Vetkuiven en minirokken, zwart-wit tv, strenge scholen en moeders die thuis wachten met de thee. Roken en parkeren kon nog overal en sex voor het huwelijk was taboe. De ingezonden verhalen van Top 2000 -luisteraars vormen uiteindelijk een prachtig klankbord van het verleden.

Historisch verhalenarchief

Vanaf 25 november is heel Nederland uitgenodigd om zijn verhaal toe te voegen aan het verhalenarchief. Deze is vanaf 25 november tot 31 december 00.00 uur te vinden op de website van Radio 2: www.radio2.nl  Volgend jaar verhuist het historische verhalenarchief naar het Nationaal Archief, het nationale geheugen van Nederland waar 1000 jaar geschiedenis voor de eeuwigheid wordt bewaard. Het verhalenarchief is openbaar en komt op termijn beschikbaar voor onderzoek.

Verhalenwedstrijd

Aan de ontwikkeling van het verhalenarchief is ook een wedstrijd verbonden. De tien mooiste  verhalen zullen in een radio-uitzending van KRO’s Goudmijn op 13 januari 2007 worden voorgelezen en vastgelegd op een cd. Het is de bedoeling dat het verhalenarchief de komende jaren steeds wordt aangevuld met nieuwe verhalen. Uiteindelijk zal er ook een publicatie van de mooiste verhalen verschijnen.

Link

www.radio2.nl
Vanaf maandag 6 november kan hier gestemd worden voor de Top 2000. Van 25 november tot en met 31 december kunnen de verhalen aan het Top 2000 Verhalenarchief worden toegevoegd.

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in