Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

De canon, ook in het Nationaal Archief


Den Haag

De geschiedeniscanon die de Commissie Van Oostrom afleverde, geeft de Nederlandse geschiedenis in vijftig belangrijke gebeurtenissen en personen weer. De meeste hoogtepunten zijn prachtig te illustreren met archiefstukken. Het Nationaal Archief, het geheugen van Nederland, heeft veel van die ‘bewijzen’ in huis!

Bronnen virtueel zichtbaar maken

Belangrijke gebeurtenissen laten hun sporen in archieven na. Het toegankelijk en bekend maken van deze bronnen is wezenlijk voor het archief. Dat gebeurt op verschillende manieren. Zo heeft het Nationaal Archief diverse websites met  bronnen en aanvullende informatie ontwikkeld. Bijvoorbeeld over de VOC, de Tweede Wereldoorlog, Nederland en Indonesië, vrijgelaten slaven en de 19e eeuw. De website van het Nationaal Archief zelf, heeft met de Vitrine diverse documenten online gezet. Onder andere een tijdbalk met 400 gebeurtenissen en personen, voorzien van illustraties, uitleg en vindplaatsen van archiefbronnen. Daar vindt u de moord op Willem van Oranje, de drooglegging van de Beemster, het Kinderwetje van Van Houten, de watersnoodramp, de aanleg van de eerste spoorlijn tussen tientallen andere geschiedenisfeiten.

Oog in oog

Wie liever de bronnen zelf wil onderzoeken kan terecht in de studiezaal van het Nationaal Archief. Daarnaast zijn in de gezamenlijke tentoonstellingsruimte van de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief, De Verdieping van Nederland, de verschillende topstukken met eigen ogen te aanschouwen. Als je de laatste woorden van Willem van Oranje of de bedankbrieven aan Drees ziet, wordt de canon pas echt tastbaar.
De publicaties van het Nationaal Archief zoals Het Vaderlandse Geschiedenis boek of De verdieping van Nederland bieden een prachtige doorsnee van het verleden.
Wie meer wil weten over de onderwerpen in de canon is bij het Nationaal Archief aan het goede adres.

Let op: Dit bericht uit het nieuwsarchief beschrijft een oude website van het Nationaal Archief.

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Verversen Geef de karakters in die u in de afbeelding ziet. Neem de tekens uit het bovenstaande figuur over. Wanneer de tekens niet duidelijk zijn, kunt u het formulier verzenden om een nieuw figuur weer te geven. De tekens zijn niet hoofdlettergevoelig.  Schakel over naar audio verificatie.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in