Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Award voor De Verdieping van Nederland


Den Haag

De Verdieping van Nederland, de topstukkententoonstelling van het Nationaal Archief en de Koninklijke Bibliotheek, won een gouden SAM Award in de categorie ruimtelijke media. De prijs is voor de audiovisuele wand in De Verdieping van Nederland, ontworpen door studio Tungsten.

Juryrapport

De Awards zijn bestemd voor uitmuntende beeldschermproducties zoals websites, animaties, film en video, documentaire en ruimtelijke media. De SAM Awards werden uitgereikt tijdens het jaarlijkse multimediafestival ‘Keying into the Brain’. De jury vond ‘dat De Verdieping van Nederland op een unieke manier praktisch nut met esthetische waarde combineert. De High Definition videoprojectie van 30 bij 3 meter, geeft indirect licht en toont een sfeervol beeld van de collectie en het werk van de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief. Hierbij is geen uitleg nodig: de afgewogen combinatie van contrasterende beelden, met een prettig tempo in de bewegingen en ondersteund door sfeervolle audio, geeft voldoende informatie. Door het formaat van de projectie wordt de bezoeker als het ware de KB en het Nationaal Archief ingezogen. Een prachtige productie: je ruikt bijna de geur van oude boeken’.

De Verdieping van Nederland

Sinds 31 maart 2005 is De Verdieping van Nederland geopend. De tentoonstelling toont 1000 jaar Nederland aan de hand van topstukken uit het Nationaal Archief en de Koninklijke Bibliotheek. Het gaat om oude en nieuwe boeken, documenten, kranten, kaarten, foto’s en tekeningen die van bijzondere betekenis zijn voor Nederland, zoals de oprichtingsakte van Nederland, de vrede van Munster, het scheepsjournaal van Bontekoe of de 14e eeuwse Beatrijs. De stukken worden op een verrassende manier gepresenteerd in een multimediale tentoonstelling. Elk kwartaal laat de Verdieping van Nederland 40 nieuwe topstukken zien. Naast deze vaste presentatie is er vier keer per jaar een tijdelijke expositie te bekijken over een actueel onderwerp of een speciale collectie.

Informatie

Adres: Prins Willem Alexanderhof, op de eerste verdieping tussen de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief in Den Haag.

Dagelijks geopend, 7 dagen per week
Toegang gratis

Voor informatie over de SAM Awards: www.keyingintothebrain.nl

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in