Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

60 jaar Internationaal Gerechtshof


Den Haag

Op 18 april 1946 kwam het  Internationaal Gerechtshof, dat zetelt in het Haagse Vredespaleis, voor het eerst bijeen. Maar het had niet veel gescheeld of het 60-jarig jubileum werd niet in Den Haag gevierd.

Onvrede

Uit stukken van het archief van het Kabinet van de Minister-president, blijkt dat het Gerechtshof er in 1969 alles aan doet om artikel 22 van het Statuut, waarin bepaald is dat Den Haag de zetel is, gewijzigd te krijgen. De rechters voelen zich niet thuis in Den Haag en het verouderde gebouw zou ook helemaal niet geschikt zijn voor het werk van het Internationaal Gerechtshof. Voor Minister van Buitenlandse Zaken Luns is het een complete verrassing dat het Internationaal Gerechtshof Nederland zou willen verlaten.

Nieuwbouw

-Maar de klachten van het Internationaal Gerechtshof moeten al veel langer bekend zijn bij de Nederlandse regering. Al in de jaren vijftig is er discussie over aanbouw van een nieuwe vleugel en de President van het Hof schrijft in 1964 over de groeiende ontevredenheid van rechters en ambtenaren over de wijze waarop het Hof in het Vredespaleis is gehuisvest, ondanks reeds tweemaal ondernomen uitbreidingen. Uit een rapport van de werkgroep ‘Huisvesting Internationaal Gerechtshof’, opgericht naar aanleiding van klachten over de huisvesting, blijkt dat Nederland in 1965 een aanbod aan de Verenigde Naties doet om de helft van de bouwkosten van nieuwbouw voor haar rekening te nemen en de bouwgrond kosteloos ter beschikking te stellen. De werkgroep  vindt ‘het voor het behoud van Den Haag als plaats van vestiging van het Hof noodzakelijk dat de verwezenlijking van het gebouw spoedig zal worden aangevat’.

2006

Maar tot op de dag van vandaag zetelt het Internationaal Gerechtshof in het Haagse Vredespaleis. Wel is aan de achterkant van het Vredespaleis een moderne uitbreiding gerealiseerd waar de ambtenaren van het Internationaal Gerechtshof hun werkkamers hebben. Op dit moment vindt opnieuw een grootscheepse restauratie en verbouwing van het Vredespaleis plaats. Artikel 22 is ongewijzigd gebleven. Nederland en Den Haag zien zich nog steeds graag als huisbaas van de internationale vrede.

Bronnen

Archief Ministerie voor Algemeene Oorlogvoering van het Koninkrijk (AOK) en van Algemene Zaken (AZ): Kabinet van de Minister-president, toegangsnr. 2.03.01 inv.nr. 2597 

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in