Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Willem van de Poll


Den Haag

Van Willem van de Poll, een van de eerste Nederlandse persfotografen, is vanaf zaterdag een grote overzichtstentoonstelling in het Fotomuseum Den Haag te zien. Het Nationaal Archief is in het bezit van de fotocollectie van Willem van de Poll.

De expositie in het Fotomuseum is in samenwerking met het Nationaal Archief en fotohistoricus Louis Zweers tot stand gekomen.

Reizend fotograaf

Van de Poll (1895–1970) trok al fotograferend door de wereld. Hij werkte als fotojournalist voor internationale persbureaus als Associated Press en Black Star. Zijn fotoreportages werden regelmatig geplaatst in Nederlandse en buitenlandse bladen als Panorama, de Spiegel en de Berliner Illustrierter Zeitung. Van de Poll fotografeerde veel in destijds relatief onbekende streken als het Midden-Oosten, Suriname en IJsland. Daarnaast maakte hij modereportages en werkte hij als reclamefotograaf. Na de oorlog tot eind jaren vijftig was hij huisfotograaf van de Oranjes. Ook foto’s van het dagelijkse leven in Nederland behoren tot zijn gevarieerde oeuvre.

Vernieuwend werk

Van de Poll beheerste zeer veel verschillende stijlen en disciplines van romantisch tot formeel. Ook liet hij zich beïnvloeden door het Duitse Bauhaus en de Nieuwe Fotografie waarin het onderwerp ondergeschikt was aan de vorm. Zijn foto’s ogen dan ook vaak modern. Van de Poll was in Nederland zijn tijd ver vooruit en zijn werk is van grote betekenis voor de fotografie. Dat hij niet voorkomt in het lijstje met de gebruikelijke grote namen als Cas Oorthuys of Paul Citroen heeft waarschijnlijk te maken met zijn omstreden reputatie; zijn destijds rechtse imago paste niet in het linkse avant-gardistische kunstklimaat in Nederland rond de Tweede Wereldoorlog.
Hoe het ook zij, hij maakte prachtige foto’s die een belangrijk deel vormen van de fotocollectie van het Nationaal Archief. Ze zijn een grote overzichtsexpositie meer dan waard.

De Fotocollectie

In de fotocollectie vindt u alle foto's van Willem van de Poll in de collectie van het Nationaal Archief.

Fotomuseum Den Haag

Willem van de Poll (1895 – 1970) Retrospectief
Van 19 november tot en met 5 februari 2005 te zien in het Fotomuseum Den Haag

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in