Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

'Twee minuten stilte' en 'De beker der vreugde'


Den Haag

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid (Beeld en Geluid) maakte twee geluidsimpressies van authentiek archiefmateriaal uit haar historische geluidscollecties. De eerste impressie 'Twee minuten stilte' bevat vooral fragmenten die herinneren aan de Tweede Wereld Oorlog. De tweede impressie 'De beker der vreugde' bestaat uit oorspronkelijk, authentiek geluidsmateriaal uit de bevrijdingsperiode van 1944/1945. Deze impressie brengt in één minuut de vreugde maar ook het verdriet ten gehore dat met de Bevrijding gepaard ging.

Met de impressies draagt Beeld en Geluid op geheel eigen wijze bij aan de Herdenking en de viering van de Bevrijding op 4 en 5 mei. Ook wordt zo de emotionele betekenis van geluid onder de aandacht gebracht.

Authentieke geluiden

Twee minuten stilte (website Beeld en Geluid) is een impressie van geluiden waar men tijdens de daadwerkelijk stilte van twee minuten bij stil zou kunnen staan. De gebruikte fragmenten zijn het indringende geronk van Engelse vliegtuigen (Lancasters), marcherende Duitse laarzen en het  geluid van een geweersalvo, omlijst door klokkengelui en het statige Wilhelmus.

De beker der vreugde (website Beeld en Geluid) is een compilatie van vreugde en verdriet. U hoort de woorden van vrijheid gesproken door onder andere Koningin Wilhelmina, Prins Bernhard, Johan Fabricius en George Sluyzer, opnamen van BBC en Radio Oranje uit de meidagen van 1945. Deze fragmenten worden afgewisseld met muziekfragmenten van Nederlandse en Engelstalige liedjes, amateuropnames van de bevrijdingsfeesten in 1944/45. Deze geluidsimpressie sluit af met een kanttekening bij deze vreugde verwoord door Professor Gerbrandy. Alle geluidsfragmenten zijn authentiek en afkomstig uit het historische geluidenarchief van Beeld en Geluid.

Te vinden op een groot aantal Nederlandse websites

Onder meer de volgende organisaties en instanties hebben de geluidsimpressies opgenomen op hun website of verwijzen ernaar: Beeld en Geluid, NIOD, Nationaal Archief, /Geschiedenis (digitaal themakanaal VPRO, NPS, Beeld en Geluid) en een groot aantal Bevrijdingsfestivals en musea.

Website Beeld en Geluid

Ook na 5 mei zijn de impressies te beluisteren op de website van Beeld en Geluid

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in