Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Topstukken uit 1000 jaar vaderlandse geschiedenis in De Verdieping van Nederland


Den Haag

Koninklijke Bibliotheek en Nationaal Archief onthullen hun best bewaarde geheim

In deze historische Boekenweek is het onmogelijk om niet in de ban te raken van de Nederlandse geschiedenis. En het feest van de historische sensatie gaat nog even door! Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje opent 30 maart a.s. de tentoonstelling De Verdieping van Nederland, een gezamenlijke permanente expositie van de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief over 1000 jaar Nederlandse geschiedenis, taal en cultuur. Het ‘best bewaarde geheim’ uit beide collecties wordt dan eindelijk geopenbaard. De Verdieping van Nederland is een cultureel hoogtepunt dat niemand mag missen.

Tastbare bewijzen

Veel Nederlanders weten dat New York ooit van Nederland was, dat Vondel tot de grootste dichters van de 17e eeuw behoorde en dat Willem van Oranje is vermoord. Weinig Nederlanders weten echter dat van die hoogtepunten uit de Nederlandse geschiedenis tastbare bewijzen zijn bewaard. De Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief hebben deze topstukken bijeengebracht in De Verdieping van Nederland. Alles wat er te zien is, is authentiek. Omdat de inhoud regelmatig wisselt, blijft het steeds een verrassing wat u op De Verdieping van Nederland aantreft.

Tipje van de sluier

Hoe De Verdieping van Nederland er precies uit zal zien en welke roemruchte geschreven en gedrukte documenten er tentoongesteld worden, kan iedereen vanaf 31 maart met eigen ogen bekijken. Dan gaan de deuren van de gratis (!) topstukkenexpositie open voor het publiek. Naast vele andere topstukken zijn de Beatrijs en de Vrede van Munster te zien, beide unieke documenten in de vaderlandse geschiedenis.

Beatrijs, een middeleeuwse Marialegende (ca. 1374)

De legende van de non Beatrijs geldt als één van de meesterwerken van de Middelnederlandse letterkunde. Wat het handschrift zo bijzonder maakt, is dat uit de Middeleeuwen maar één versie van de Beatrijs-legende is overgeleverd, en die maakt deel uit van dit stuk. De kostbare uitvoering van het handschrift, de goede kwaliteit van het perkament, het fraaie schrift en de verluchting - vrij ongewoon voor Middelnederlandse handschriften - doen vermoeden dat het bestemd was voor een vooraanstaande leek of als intredegeschenk voor een aanstaande non.

Ratificatie Vrede van Munster (1648)

De Vrede van Munster kan worden beschouwd als het ‘geboortekaartje’ van de Nederlandse Staat. Met dit verdrag komt er niet alleen een eind aan de Tachtigjarige Oorlog van de Nederlanden tegen Spanje, ook worden de nieuwe landsgrenzen erdoor bepaald. Een zware negentiende-eeuwse kluis beschermt het verdrag. De ratificatie, ook wel een bezegeling genoemd, in het Spaans en in de diplomatieke taal, het Frans, dragen de handtekening en het zegel van de Spaanse koning Filips IV. Door de uitwisseling van de documenten heeft Nationaal Archief de Spaanse versie. De Nederlandse tegenhanger, ondertekend door vertegenwoordigers van de zeven gewesten van de Republiek, ligt in Madrid.

Publicatie

Bij De Verdieping van Nederland verschijnt een gelijknamige publicatie, waarin bekende Nederlanders als Nelleke Noordervliet en Jan Mulder hun favoriete topstuk kiezen en uitleggen waarom dat stuk volgens hen zo bijzonder is. Uiteraard staan de mooiste objecten uit de tentoonstelling ook in het boek afgebeeld en beschreven.

Specifieke informatie voor de pers vindt u in het persbericht 

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u een menselijke bezoeker bent en om geautomatiseerde spam te voorkomen.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in