Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Top 2000 Verhalenarchief


Den Haag

Voeg uw verhaal toe aan het Top 2000 Verhalenarchief.

De Top 2000 van Radio 2 is hèt muzikale evenement van het jaar. Vorig jaar stemden zo’n 6,2 miljoen mensen af op de zesdaagse uitzendingen van de beste 2000 platen aller tijden. Maar liefst 50.000 luisteraars reageerden met een verhaal waarin ze hun persoonlijke herinneringen verwoorden die een bepaalde plaat bij hen opriep. Die massale behoefte van Nederlanders om hun herinneringen met elkaar te delen, en de discussie tussen luisteraars die hieruit volgde, bracht het Nationaal Archief en Radio 2 op het idee om dit jaar een historisch verhalenarchief te starten.

Tijdsbeeld

Veel luisteraars hebben een muzikale herinnering bij een persoonlijke gebeurtenis als huwelijk en geboorte. Het historisch verhalenarchief gaat een stapje verder. Het vraagt de Radio 2 Top 2000 luisteraars hun persoonlijke herinnering aan een gebeurtenis of tijdsbeeld te koppelen aan een bepaalde plaat. Hoe beleefde Nederland bijvoorbeeld in zijn (muzikale) herinnering de krakersrellen, het Europese kampioenschap voetbal van ’88 en de autoloze zondagen? De Radio 2 Top 2000 roept ook beelden op van het dagelijkse leven van vroeger. Vetkuiven en minirokken, zwart-wit tv, strenge scholen en moeders die thuis wachten met de thee. Roken en parkeren kon nog overal en sex voor het huwelijk was taboe. De ingezonden verhalen van Top 2000 -luisteraars vormen uiteindelijk een prachtig klankbord van het verleden.

Historisch verhalenarchief

Vanaf 25 november is heel Nederland uitgenodigd om zijn verhaal toe te voegen aan het verhalenarchief. Dit kan vanaf 25 november tot en met 31 december op de website van Radio 2: http://www.radio2.nl/ 

Volgend jaar verhuist het historische verhalenarchief naar het Nationaal Archief, het nationale geheugen van Nederland waar 1000 jaar geschiedenis voor de eeuwigheid wordt bewaard. Het verhalenarchief is openbaar en komt op termijn beschikbaar voor onderzoek.

Verhalenwedstrijd

Aan de ontwikkeling van het verhalenarchief is ook een wedstrijd verbonden. Frits Spits is voorzitter van de jury die de winnende verhalen selecteert. De tien mooiste verhalen worden in de uitzending van KRO’s Goudmijn op 13 januari 2007 voorgelezen en vastgelegd op een cd. Het is de bedoeling dat het verhalenarchief de komende jaren steeds wordt aangevuld met nieuwe verhalen. Uiteindelijk verschijnt er ook een publicatie van de mooiste verhalen.

Zaterdag 25 november, 14.00 - 16.00 uur
KRO’s Goudmijn (Radio 2) vanuit het Nationaal Archief met de start Top 2000 Verhalenarchief. Met optredens van Stef Bos en Gé Reinders.

Maandag 25 december, hele dag
Radio 2 presenteert op Eerste Kerstdag een bloemlezing uit alle verhalen.

Zaterdag 13 januari, 14.00 - 16.00 uur
KRO’s Goudmijn (Radio 2) met de bekendmaking winnaars Top 2000 Verhalenarchief. 

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in