Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Suriname 30 jaar onafhankelijk


Den Haag

Op 25 november viert Suriname 30 jaar onafhankelijkheid. Daarvoor is Suriname bijna driehonderd jaar in Nederlandse handen geweest. De banden met Nederland zijn nog steeds hecht. Niet alleen omdat hier vele duizenden mensen wonen die in Suriname geboren zijn maar ook omdat Nederland betrokken is bij projecten in Suriname. Onder meer op cultuurhistorisch gebied.

Samenwerking

Nederland werkt nauw samen met het Surinaamse archiefwezen. Van het gemeenschappelijk verleden van Nederland en Suriname liggen de archiefstukken van na 1845 in Parimaribo. Met het project Ondersteuning Archiefwezen Suriname ondersteunt en verbetert het Nationaal Archief het Landsarchief van Suriname. Het gaat daarbij om opleidingen en cursussen voor het personeel van het Landsarchief en het herverpakken van de gehele collectie. Ook wordt met Nederlandse steun een nieuw archiefgebouw voor het Landsarchief gerealiseerd dat waarschijnlijk in 2008 in gebruik wordt genomen.

Website

Sinds kort heeft het Landsarchief van Suriname een eigen website. Daarop is veel te vinden over de geschiedenis van Suriname, het Landsarchief zelf en de archieven die daar te vinden zijn. De site heeft ook een beeldbank met ruim 4000 foto’s van de meest belangrijke gebouwen in Paramaribo, historische plantages, luchtfoto’s en scans van archivalia.
De website is een coproductie van het gemeentearchief van Amsterdam en het Surinaams Landsarchief.

Belang

De ondersteuning van het Surinaams Landsarchief is bedoeld om het archiefmateriaal in goede staat te bewaren en bruikbaar te maken voor wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast wordt de informatie ontsloten voor genealogen en regionale onderzoekers. Met de website is het Landsarchief weer een stap dichter bij het toegankelijk en zichtbaar maken van het eigen unieke verleden.

Kijk op: 

Nationaal Archief Suriname  voor meer informatie.

Bronnen Nationaal Archief

2.02.05.02 Notulen Nederlandse Ministerraad 1974-1982
2.02.05.02 Notulen Ministeriële Commissie Onafhankelijkheid Suriname
2.03.01 Kabinet van de Minister-President 

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in