Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Rampenbestrijding niet in orde

Door een technische storing is aanmaken van een gebruikersprofiel en het reserveren van archiefstukken op dit moment niet mogelijk. Er wordt gewerkt aan een oplossing. Onze excuses voor het ongemak.

Den Haag

Minister Remkes gaf onlangs toe dat nog niet ‘alles voor de bakker is’.
Grootschalige rampen moeten nog even niet gebeuren want Nederland is niet berekend op de opvang van duizenden gewonden of een grootscheepse evacuatie. Ook schiet de voorlichting aan de bevolking nog ernstig tekort.

Voorbereiding

Na de aanslagen in Madrid en Parijs, de moord op Theo van Gogh en de verwoesting van New Orleans staat de rampenbestrijding weer hoog op de agenda. Er worden meer oefeningen dan ooit tevoren gehouden: bovengronds maar ook ondergronds zoals vorige week in de Rotterdamse metro. Met de Rotterdamse en Amsterdamse campagne ‘Alle ogen helpen’ worden reizigers in het openbaar vervoer opgeroepen alerter te zijn op terreurdreiging. Een landelijke anti-terreurcampagne volgt pas volgend jaar.

Rampenbestrijding

Tot in de jaren tachtig van de vorige eeuw zijn de autoriteiten vooral gericht op de bescherming van de bevolking tegen de zogeheten A(toom) B(acteriologische) en C(hemische) gevaren. Beschermingsmaatregelen worden genomen waarbij de voorlichting aan de bevolking een belangrijke plaats inneemt. Tot in detail krijgen de burgers te horen wat ze moeten doen in geval van een ABC-aanval om de schade te beperken. Spelletjes voor de kinderen meenemen in de schuilkelder en sparen voor een batterijradio om aanwijzingen te kunnen opvolgen. In hoeverre deze voorbereidingen afdoende zouden zijn, is maar de vraag. De civiele verdedigingsorganisatie Bescherming Bevolking die de rampenbestrijding uitvoert, krijgt te weinig geld om effectief, laat staan geloofwaardig te zijn. Rampenbestrijding is meer dan een geloof in goed handelen op het moment suprème.

Achter de schermen

De Nederlandse overheid is achter de schermen ongetwijfeld druk bezig om de rampenbestrijding uit de kinderschoenen te krijgen. Gezien de mislukte  terreuroefening ‘Bonfire’ in de Amsterdam ArenA van april dit jaar is alleen maar te hopen dat er snel iets gebeurt. En dan bedoelen we geen ramp.

Archieven en literatuur

2.03.01 Ministeries voor Algemeene Oorlogvoering van het Koninkrijk (AOK) en van Algemene Zaken (AZ): Kabinet van de Minister-President, inv.nr.: 11813, 11878, 1189
‘Atoomgevaar? Dan zeker B.B.’, B. van der Boom, (SDU 2000)
www.nctb.nl 
 


Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in