Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Plaatsen met een verleden


Den Haag

Let op: Dit bericht uit het nieuwsarchief gaat over een website die niet meer bestaat.

Op sommige plekken in Nederland komt de geschiedenis even heel dichtbij. Ons land herbergt vele historische plaatsen waar gebeurtenissen van grote of kleine betekenis plaatsvonden. Soms is de plaats bekend, zoals de trap waar Willem van Oranje werd vermoord in Delft. Soms minder, zoals de bocht in de Rijn waar Lodewijk XIV door waadde toen hij in 1672 de Republiek binnenviel. Zo’n plek krijgt pas betekenis als je weet wat er zich ooit afspeelde.

Historische plaatsen met informatie, afbeeldingen en een routekaartje

Over dergelijke plaatsen met een verleden heeft het Nationaal Archief een website ontwikkeld. U vindt hier historische gegevens, afbeeldingen en een routekaartje om mee op stap te gaan en de plek te bezoeken. Daarnaast verwijst de website naar authentieke documenten over de betreffende gebeurtenis. U kunt zo op de studiezaal van een archief uw historische sensatie vergroten door een document uit die tijd te bekijken.

Attendeer ons op historische plaatsen

Ieder kwartaal krijgt de website er informatie over meer historische plaatsen bij. Deze informatie wordt gedeeltelijk gebaseerd op de vierdelige boekenreeks 'Plaatsen van herinnering' van uitgeverij Bert Bakker. Maar ook u kunt ons attenderen op belangrijke historische locaties door ons een e-mail te sturen.

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in