Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Nieuwe zorgverzekering


Den Haag

Op 16 december hebben alle Nederlanders, als het goed is, een aanbod van hun verzekeraar voor de nieuwe ziektekostenverzekering in de bus gekregen. En dan kan het vergelijken beginnen, waar ben ik het beste af? De verschillen lijken niet groot te zijn, noch wat kosten, noch wat kwaliteit betreft. De marktwerking moet nog blijken.

Nieuw zorgstelsel

Met ingang van 2006 zijn alle Nederlanders met een basisverzekering verplicht verzekerd tegen ziektekosten en verdwijnt het onderscheid tussen particulier- en ziekenfondsverzekerden. De overheid is al lange tijd bezig om tot zo’n volksverzekering te komen. In het Nationaal Archief zijn talloze documenten over de vele pogingen vanaf 1945 te vinden: Het lukte niet bij de ministers en staatssecretarissen Joekes (1948-1952), Veldkamp (1962-1967), Hendriks (1973-1976), Dees (1986-1989), Simons (1989-1994) en Borst-Eilers (1994-2000). Minister Hoogervorst loodste het plan uiteindelijk door het parlement en iedereen is benieuwd wat de gevolgen van de nieuwe verzekering zullen zijn.

Ziekenfonds

De verplichte ziekenfondsverzekering heeft zijn vijfenzestigste verjaardag net niet gehaald. In november 1941 voert de Duitse bezetter het Ziekenfondsenbesluit in. De geschiedenis van de ziekenfondsen en ziektekostenverzekeraars gaat echter veel verder terug in de tijd. De eerste fondsen dateren uit de achttiende eeuw maar hebben geen verplicht karakter. Dit heeft tot gevolg dat duizenden Nederlanders onverzekerd rondlopen en een beroep moeten doen op de armenzorg als ze de hoge uitgaven voor dokter, ziekenhuis of medicijnen niet zelf kunnen ophoesten.

1941-2006

Na de Tweede wereldoorlog wordt besloten het Duitse Ziekenfondsenbesluit te handhaven. Ziekenfondsen die de verplichte verzekering uitvoeren moeten door het departement van volksgezondheid worden erkend en toegelaten. Het Ziekenfondsenbesluit creëert een schot tussen verplicht en vrijwillig verzekerden. Met het nieuwe ziektenkostenstelsel verdwijnt dit onderscheid: iedereen is verplicht verzekerd. De vrijwilligheid zit hem alleen in de aanvullende verzekeringen.

Onzekerheden in het nieuwe jaar

Over hoe het nieuwe zorgstelsel zal uitpakken, wordt druk gespeculeerd. Artsen zijn bezorgd over de aantasting van hun professionele autonomie en de vrije artsenkeuze. Zij vrezen de macht van de verzekeraars, de administratieve rompslomp en teruggang van kwaliteit van de gezondheidszorg in Nederland. Ook al is de verzekering verplicht, de verzekeraar mag wanbetalers na drie maanden de verzekering uitzetten. Politieke partijen en zorgleveranciers vrezen dat daardoor zo’n 800.000 Nederlanders onverzekerd zullen zijn. Daarom wordt voor een noodfonds gepleit waaruit de kosten voor onverzekerden kunnen worden betaald.
Het initiatief is immers weer bij de burger neergelegd. Net als voor 1941.

Bronnen

Ministerie van Arbeid, afd. Volksgezondheid, toegangsnr. 2.15.37 invnr. 872 

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in